Ler av telefusjonen

- Såpeopera. Sirkus. Farse. Katastofe. Mareritt. Den innflytelsesrike avisa Financial Times ler av tele-fusjonen. De mener den norske og svenske stat taper millardbeløp på krangelen, og tipper at Hermansen neppe vil vare lenge i sjefsstolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Såpeopera. Sirkus. Farse. Katastofe. Mareritt. Alle disse ordene har blitt brukt for å beskrive fusjonen mellom Telia og Telenor, men ingen av de er dekkende for den ekstraordninere rekke av hendelser som har tatt gruppen fra den ene krisen til den andre den siste måneden», skriver Financial Times i dag. De slår fast at «bitter strid har vært denne fusjonens varemerke allerede fra start. Og dette i et selskap som, i det minste i teorien, er bare fire måneder fra Nordens største børs-introduksjon gjennom tidene».

Financial Times regnes som verdens ledende finansavis, og leses av de pengesterke og innflytelsesrike. Negativ omtale koster. Dyrt. Avisen antar et fusjonert Telia/Telenor vil kunne være verdt opp til 700 millarder svenske kroner på børsen, men «da er det ikke tatt hensyn til et stort avslag på grunn av all kranglingen».

Artikkelen går nøye gjennom de siste ukenes hendelser i telestriden. Og her er ikke mye utelatt: Slagsmål med journalister, visedirektører som vil bli kvitt administrende direktør, administrerende direktør som ikke vil gjøre som styret sier, styremedlemmer som mener styrevedtak er ugyldig, og norske og svenske politikere som ikke greier å bli enige om hva de har blitt enige om.

Vil presse Hermansen

Avisen er overbevist om at Hermansen vil komme under sterkere press hvis nye eiere kommer inn i selskapet. En sjef som overhodet ikke har tillit hos flertallet av sine nærmeste medarbeidere er neppe spiselig for investorer som vil se sine milliarder yngle i telekombransjen. Avisen ser ikke bort i fra at hele styret må gå.

Men selv massiv hoderulling er neppe nok, skriver verdens ledende næringslivsavis, og den er ikke spesielt optimistisk på fusjonens vegne. At styre og ledelse trekker seg vil ikke forsikre at forretningsmessige hensyn vil gå foran nasjonale. Det vil heller ikke løse den fastlåste situasjonen skapt av at styret skal bestå av like mange nordmenn som svensker.

Financial Times ser egentlig bare to veier ut av situasjonen. Den ene muligheten er at politikerne nok en gang kommer med en lappe-sammen løsning og dermed unngår å havne i en særeles pinlig situasjon, men dette vil neppe berolig eventuelle investorer i forkant av børsintroduksjonen. Den andre muligheten er en skilsmisse, at fusjonen avbrytes, noe som vil få en slutt på landskampen, men vil være et stort politisk tilbakeskritt.