Ler av trusselen fra USA

President Saddam Hussein er sikker på at han kommer til å overvinne USA om de gjør alvor av truslene om å styrte ham som statsleder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På nasjonaldagen i dag talte Saddam til folket. I den fjernsynsoverførte fest-talen benyttet han sjansen til å kommentere truslene fra Bush og USA om at hans dager snart vil være talte som statsleder.

Nasjonaldagen markerer 34-årsdagen for revolusjonen som brakte Saddam til makten.

- Irak vinner

- Irak vil til slutt stå tilbake som vinneren. Vinden vil blåse vekk fremmed rasling som bråket fra en ond tyrann, sa Saddam til folket, og manet irakerne til å kjempe for sin frihet og uavhengighet, skriver nyhetsbyrået AP.

Han er sikker på at Irak aldri falle:

-Selv ikke om dere kommer sammen fra alle deler av verden og inviterer alle djevlene i tillegg, sa Saddan i talen.

Bush har som uttalt mål å forandre regimet i Bagdad, og har anklaget Saddam for å utvikle masseutryddelsesvåpen og for å sponse terrorisme.

USA øker innsatsen

Tidligere i år vedtok Bush at CIA skal øke støtten til irakiske opposisjonsgrupper. De vil også bruke CIA og spesialtropper mot Saddam. Om dette mislykkes, tror mange Bush vil gå til militæraksjoner mot landet.

I sitt første avisintervju på mange år, sa Saddam i går at han tror hele den arabiske verden er truet at USA. Ikke bare Irak.

Fortsat nei til våpeninspeksjon

Landet er pålagt tøffe FN-sanksjoner etter invasjonen av Kuwait i 1990. De oppheves ikke før FN-inspektører kan bekrefte at det ikke finnes masseødeleggelsesvåpen i landet, mulighet til å produsere slike og langdistanse-raketter som kan frakte dem.

FN-inspektørene forlot landet før de amerikanske og britiske styrkenes angrep i 1998. Baghdad har nektet å slippe dem inn i landet igjen etter dette.

FN har heller ikke klart å overbevise Irak til snu på denne avgjørelsen.

Saddam har avvist de amerikanske påstandene om at Irak produserer masseødeleggelsesvåpen, og Irak har pekt på at Israel er det eneste land i Midtøsten som har utviklet atomvåpen.

Bush har advart Saddam om «konsekvenser» om han ikke tillattar inspektørene, men han har ikke uttalt hva disse konsekvensene består i.

IKKE REDD FOR AMERIKANERNE:</B> Iraks leder Saddam Hussein uttalte på nasjonaldagen at landet er godt forberedt på et eventuelt angrep fra USA.