Ler rått etter bioseier over Jens

Kristin og Liv Signe fikk Jens til å snu om biodiesel.

GA ETTER:Jens Stoltenberg måtte tilslutt gi seg i den omstridte biodieselsaken. Her fra den den høytidelige åpningen av det 155. Stortinget i Oslo lørdag ettermiddag. I bakgrunnen også helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Kyrre Lien / Scanpix
GA ETTER:Jens Stoltenberg måtte tilslutt gi seg i den omstridte biodieselsaken. Her fra den den høytidelige åpningen av det 155. Stortinget i Oslo lørdag ettermiddag. I bakgrunnen også helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Kyrre Lien / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Til slutt måtte altså Jens Stoltenberg gi etter for press i biodieselsaken.

Dagbladet vet at Kristin Halvorsen og Liv Signe Navarsete har rottet seg sammen i denne saken og skal ha brukt uthalingsstrategier for å tvinge Jens i kne.

Under gårsdagens budsjettframlegging ble det klart at den omstridte biodieselavgiften nå blir stoppet. SV-lederen og Sp-lederen har hele tiden ment at kjøretøy på biodiesel ikke skal avgiftsbelegges for å fremme bruken av mer miljøvennlig drivstoff.

Ap, særlig anført av statsministeren selv, har ment at biodiesel — på lik linje med alle andre typer drivstoff — skal betale veiavgift.

To mot en
Men til slutt ble det altså to mot en i regjeringens mektige underutvalg. Det er Kristin Halvorsen og Liv Signe Navarsete godt fornøyd med og legger ikke skjul på at de har overtalt Stoltenberg til å snu.

Tvert imot ler Halvorsen rått og hjertelig på spørsmål om hvordan det gikk seg til at biodieselavgiften ble stoppet i budsjettet for neste år.

- Nei, det fikk vi jo på plass, sier hun og ler høyt og lenge.

En varslet omkamp
Liv Signe Navarsete gikk ut i Dagbladet 10. mars i år og truet med en omkamp om biodieselvedtaket i neste års budsjett. Også Navarsete er fornøyd med regjeringssjefens helomvending.

- Jeg er veldig fornøyd og glad for at vi kan sette punktum i denne saken. Jeg tror vi alle kan være enige om at det ikke var noen høydepunkt i forrige års budsjett. Det har jo vært en læring her. Ikke minst har man lyttet til Stortinget. De vil nok være godt fornøyd med at det ikke blir noen biodieselavgift, sier Navarsete.

Forsuret Stortinget
Før dette hadde biodieselavgiften falt i dårlig jord, både internt i regjeringen og blant de rødgrønne partiene på. I Stortinget karakteriserte SV-statsråd Erik Solheim avgiften som et arbeidsuhell, og Magnhild Meltveit Kleppa lo seg vekk fra plagsomme spørsmål om biodieselavgiften. Også LO-leder Roar Flåthen gikk ut mot Stoltenbergs avgiftsplaner.

Lenge håpet SV på at Ap's argeste motstandere skulle får Stoltenberg til å snu, men under et gruppemøte 23. november på Quality hotell på Gardermoen i fjor, satte statsministeren hardt mot hardt.

Imot fritak
Dagen etter, 24. november i fjor, ga Jens Stoltenberg klokkeklar beskjed om hva som skulle være regjerings politikk på biodiesel fra talerstolen under Fagforbundets kongress.

- Det må være klart. Det er miljømessig riktig å ha avgift på biodiesel. Derfor kommer regjeringen til å stå fast på sin innføring av biodiesel, sa han og tillot seg å latterliggjøre motstanderne:

- Det har heller aldri vært slik at vi fritar alt vi liker for avgift. Jeg er for arbeide, men jeg er for arbeidsgiveravgift. Jeg liker melk, men jeg er for avgift på melk. Jeg liker epler, men det er også avgift på epler, sa Stoltenberg den gangen.

Men nå har han altså gått med på å ikke fullføre avgiftsplanene. Til Dagbladet sier Jens Stoltenberg følgende om helomvendingen på biodiesel:

- Jeg mener det er klokt å bruke litt tid på å høste erfaringer med det regelverket vi nå har innført.