HYLLES: Bildet av den svarte politimannen Leroy Smith som hjelper en mann iført T-skjorte med hakekors under en KKK-demonstrasjon, har gått verden rundt. Politimannen selv håper bildet kan hjelpe folk å komme over den siste tidas hendelser med rasevold og drap. Foto: Rob Godfrey via AP/NTB scanpix
HYLLES: Bildet av den svarte politimannen Leroy Smith som hjelper en mann iført T-skjorte med hakekors under en KKK-demonstrasjon, har gått verden rundt. Politimannen selv håper bildet kan hjelpe folk å komme over den siste tidas hendelser med rasevold og drap. Foto: Rob Godfrey via AP/NTB scanpixVis mer

Leroy hylles etter å ha hjulpet mann i naziklær: - Jeg håper det kan hjelpe folk å komme over hatet og volden

Den svarte politimannen er overrasket over oppmerksomheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bildet av den svarte politimannen Leroy Smith som hjelper en mann i naziklært har tatt nettet med storm.

Bildet ble tatt under en demonstrasjon fra den høyreradikale rasistiske organisasjonen Ku Klux Klan (KKK). Mannen Smith hjelper demonstrerte utenfor statsbygningen i Sør-Carolina mot fjerning av sørstatsflagget. Den foreløpig uidentifiserte, eldre mannen har en T-skjorte med hakekorsmotiv.

Overrasket Politimannen er blitt hyllet for å hjelpe mannen som fikk problemer i varmen, men sier i en uttalelse at han er ovverasket over den enorme oppmerksomheten.

- Bildet fanger hvem vi er i Sør-Carolina. Det representerer også hva politistyrken handler om: Å hjelpe folk uavhengig av hudfarge, nasjonalitet eller tro. Jeg anser meg selv som enhver annen betjent som motstå lørdagens varme for å verne og beskytte, sier Smith i en uttalelse ifølge nyhetsbyrået AP.

Leroy Smith, sjef for departementet for offentlig sikkerhet i Sør-Carolina, løp for å hjelpe den eldre hvite mannen i skyggen. Bildet ble tatt av guvernør Nikki Haleys talsperson, Rob Godfrey, og har i skrivende stund blitt retvitret 5800 ganger.

På bildet ser man også hånda til Columbias svarte brannsjef Aubrey Jenkins, som hjalp mannen.

- Jeg håper dette bildet vil hjelpe folk å komme over noe av hatet og volden vi har sett i landet vårt de siste ukene, sier Leroy Smith i uttalelsen.

Flere arrestert Sørstatsflagget ble vedtatt fjernet fra offentlige bygninger 9. juli i år. Bruken av flagget ble særlig problematisert etter at 21 år gamle Dylann Roof 17. juni drepte ni mennesker i en rasistisk motivert kirkemassakre.

Den høyreekstreme gruppa demonstrerte fjerningen, og flere av KKKs medlemmer veivet med sørstatsflagget og viste nazihilsen foran bygningen mens de kom med rasistiske tilrop mot organisasjonen Black Educators og antirasister, som holdt en motdemonstrasjon på den andre siden av gata.

Flagget ble fjernet flere perioder med beskyldninger om flaggets iboende rasistiske betydning, i og med at Sørstatene brukte symbolet i en borgerkrig som i stor grad dreide seg om bruk av slaver.

En ny tid - Dette er bittersøtt, ettersom det skulle en massakre til for å ta flaggene bort, sa den republikanske representanten Jenny Horne om begivenheten.

- Det er en ny tid for Sør-Carolina, en dag som vi alle kan være stolt av. En dag som virkelig samler oss alle mens vi fortsetter å gå videre som et folk og en stat, skrev guvernør Nikki Haley etter avgjørelsen om å fjerne flagget.