Leroy tilsto drap etter polititortur

Satt på dødscelle i tjue år. Nå kjemper han for erstatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Leroy Orange satt nesten 20 år på dødscelle i USA etter at han tilsto et drap. Nå er han satt fri, fordi noen endelig trodde på hans forklaring om at politiet torturerte ham med elektriske støt for å få ham til å innrømme ugjerningen.

Orange og to andre menn sier storbyen Chicago har gjort vondt mye verre ved å gå tilbake på en avtale om å betale dem 14,8 millioner dollar (over 90 millioner kroner) for tort og svie. Men saken som nå skal opp for retten, handler om mer enn penger, melder NTB.

De tre amerikanerne kan være glade for at de lever og er fri. Leroy Orange har spesiell grunn til å føle takknemlighet overfor delstaten Illinois tidligere guvernør George Ryan, som rett før han gikk av for fire år siden offisielt renvasket Orange for all skyld.Tømte cellene
Republikaneren Ryan tiltrådte som guvernør i 1999. Året etter skapte han internasjonal oppsikt - og harme blant mange partifeller - ved å tømme delstatens dødsceller for alle deres 167 innsatte fordi han fryktet justismord.

Leroy Orange var en av ti dødsdømte i Illinois som ble landskjent for sine påstander om at de ble dømt på grunnlag av falske tilståelser.

Mistanken om systematisk bruk av tortur rettes spesielt mot ett politidistrikt - Area 2 i de tungt belastede sørlige bydelene i Chicago.

En av sjefene der, John Burge, er i årevis blitt beskyldt for å stå bak tortur av mistenkte. Burges advokater avviser dette blankt, og etterforskere har slått fast at siden mange av de angivelige tilfellene fant sted på 1970- og 80-tallet, er sakene uansett foreldet.

Leroy Orange, som ble arrestert i 1984, sa dette i forbindelse med en Benetton-kampanje hvor dødsdømte ble anmodet om å komme med sine historier:

- Jeg tilsto for å få en slutt på torturen. De strammet en plastpose rundt hodet mitt mens hendene var i håndjern bak ryggen. Hele tida ga de meg en historie og krevde en tilståelse av meg.

- Elektrosjokk
- Seinere på kvelden begynte de med elektrosjokk på armene mine. Da jeg ikke ville underskrive noen tilståelse, dro de ned buksene på meg og stappet noe opp i endetarmen min. Jeg kjente at det rykket og gjorde vondt, forteller Leroy Orange og utdyper:

- Da en person, som sa han var statsadvokat, kom inn i rommet etterpå, fortalte jeg hva som hadde skjedd. «Bullshit,» sa han og tok et hardt grep i skrittet på meg. Så lovet han samme behandling gjennom hele natta.

- Da underskrev jeg, sier Orange.

Politisjef John Burge fikk holde på lenge før han ble stanset.

- John Burge ble avsatt i 1995 og sitter nå og fisker utenfor kysten av Florida for skattebetalernes penger. Han er pensjonist, sa jussprofessor Richard S. Kling ved Chicago- Kent College of Law til Dagbladet i år 2000.

På dødscellene satt ti av Burges ofre, de såkalte «Deathrow Ten», som alle hevder at Burges tortur er årsaken til tilståelser som har gitt dem lovens strengeste straff.

Daleys rolle 
I en rapport som ble lagt fram i fjor sommer etter en fire år lang gransking, skrev etterforskerne at politifolk slo og sparket arrestanter, ga dem elektriske støt og mishandlet dem på annet vis. De ville ikke holde Chicagos borgermester Richard Daley ansvarlig.

Daley var statsadvokat i Illinois-fylket Cook County da de angivelige overgrepene fant sted. Siden har det gått hardnakkede rykter om at han kjente til torturen, og det har til og med vært påstått at han var med på å skjule sporene.

Dommer Geraldine Soat Brown har gitt Daley ordre om å forklare seg under ed i en av de tre rettssakene som tidligere dødsdømte har anlagt mot byen. Dette kan ifølge observatører i Chicago bli en tung politisk belastning for borgermesteren.

Leroy tilsto drap etter polititortur
VIL HA OPPREISNING: Leroy Orange går rettens vei for å få erstatning etter nær 20 år på dødscelle på falskt grunnlag. Foto: Scanpix/AP
VIL HA OPPREISNING: Leroy Orange går rettens vei for å få erstatning etter nær 20 år på dødscelle på falskt grunnlag. Foto: Scanpix/AP Vis mer
KONTROVERSIELL KAMPANJE: For noen år siden deltok Leroy Orange i en Benetton-kampanje hvor dødsdømte fikk fortelle sin historie.
KONTROVERSIELL KAMPANJE: For noen år siden deltok Leroy Orange i en Benetton-kampanje hvor dødsdømte fikk fortelle sin historie.