Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Les Ahmadinejads blogg

Den iranske presidenten lanserte sin egen blogg på fire språk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Er USA og Israel i ferd med å starte en ny verdenskrig? JA: 88 prosent, Nei: 12 prosent.

Det kommer kanskje ikke som en overraskelse at Mahmoud Ahmadinejad stiller leserne sine dette spørsmålet i den første bloggen han skriver. 5569 stemmer er til nå avgitt.

For iranere flest er blogging strengt forbudt, men presidenten tar seg friheten.

I går la han ut han sin egen blogg, datert fredag.

Politisk

Bloggen er personlig og tydelig merket av hans politiske budskap. Ahmadinejad starter med å fortelle om sin barndom som var hardt preget av shahens eneveldige styre, så om tiden som student og om Khomeinis revolusjon i 1979, som inspirerte ham.

«Jo mer kjent med hans tankegang og filosofi jeg ble, dess mer berørt ble jeg av den herlige lederen, og hans fravær ble utålelig for meg.»

Han avslutter i kjent stil med å forklare hvilken trussel USA og Israel utgjør for verdensfreden.

BLOGGER: Den iranske presidentens første blogg var lang. Alle foto: SCANPIX
BLOGGER: Den iranske presidentens første blogg var lang. Alle foto: SCANPIX Vis mer

Ahmadinejad forteller i bloggen at han vokste opp i en fattig familie hvor faren forsørget dem gjennom sitt yrke som smed. Han ble født i landsby ikke langt fra Teheran, og senere bestemte familien seg for å flytte til hovedstaden.

Allerede som ung gutt var han opptatt av landets politiske liv. Selv om de var fattige, kjøpte faren aviser hver dag. Han husker godt hvilket inntrykk en artikkel om Shah Mohammad Reza, som han leste ved hjelp av de voksne hjemme, gjorde på ham. Vesle Mahmoud ble opprørt over at den eneveldige shahen levde i sus og dus mens befolkningen sultet.

I Teheran begynte Ahmadinejad å arbeide i en butikk for å hjelpe faren med å forsørge familien og for å dekke utgiftene til skolegangen sin. Men han forsikrer leserne om at jobben som butikkmedarbeider ikke gikk utover skolegangen.

Han var ifølge seg selv en førsteklasses elev og senere student. Ahmadinejad er utdannet som sivilingeniør ved det tekniske universitetet i Teheran.

I bloggen oppfordrer han publikum til å delta i aktivt med å sende inn kommentarer og å delta i avstemninger. Han henvender seg til hele verden, bloggen er oversatt til engelsk, arabisk, fransk og farsi.

Teksten er på hele 2000 ord, og mot slutten av bloggen unnskylder presidenten seg. «Fremover skal jeg prøve å gjøre det kortere og enklere.»

Arresterer bloggere

Ahmadinejads regjering har arrestert og lagt press på bloggere som en del av en bredere internett skjerpet kontroll som han lanserte etter at han ble president i fjor, skriver Al jazeera.

image: Les Ahmadinejads blogg

Menneskerettighetsadvokaten Mohammad Ali Dadkhah regnet med at minst 50 bloggere er blitt arrestert siden i fjor.

For fem år siden startet økningen i iranske bloggere.

- Den skjerpede kontrollen av bloggere er en del av statens økende sensur-politikk, sier Isa Sahakhiz i en iransk komite som arbeider for beskyttelse av journalister.

SKJERPET KONTROLL: Iranske internettkafeer er populære, til tross for at regjeringen driver en skjerpet kontroll av alle bloggere.
INSPIRASJON: Ayatollah Khomeini er Ahmadinejads forbilde.
STØTTE: Ahmadinejad hylles under en shia-muslimsk demonstrasjon i Pakistan.