Les Anooshes historie

Våren 2001 kontaktet Anooshe Sediq Ghulam journalist og forfatter Hege Storhaug, som i mange år har jobbet med innvandrernes problemer. Anooshe fryktet av ektemannen ville drepe henne. I går fikk Storhaug vite at Anooshe var drept - av mannen hun fryktet. Her er Anooshes histoire.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Anooshe (25) levde med vissheten om at en dag ville ektemannen ta livet hennes. Hun levde i et sant helvete. Likevel klarte hun å gi varme og omsorg til sine venner, sier Trygve Sira, leder av Svanviken statlige flyktningmottak.

Sira var en av Anooshe Sediq Ghulams nærmeste støttespillere de siste åra.

- Seks-sju ganger måtte vi få henne og barna i skjul mens de levde på mottaket. Vi fikk nemlig informasjon om at ektemannen var på vei opp hit eller at han var observert i området. Anooshe levde i et helvete. Den lille, vevre kvinnen var ubegripelig sterk, sier Sira.

Mishandlet

Anooshe, ektemannen Zaheerudin Shamsi og barna kom til Norge 25. mai 1999. Her fortsatte flukten for Anooshe, nå fra en voldelig og forsmådd ektemann.

Hun ble hjulpet i dekning, sikkerhetsopplegg ble nøye planlagt.

Anooshe Sediq Gholam ble offisielt 25 år gammel. Kilder som sto Anooshe nær, forteller til Dagbladet at ektemannen var særdeles truende og utagerende. Allerede tidlig under oppholdet i Kristiansand ble hun av flyktningpersonell sendt til krisesenter med blåmerker på halsen etter at ektemannen hadde tatt strupetak på henne. Dette skjedde tidlig på sommeren i 2000. Hun anmeldte volden, og ektemannen ble umiddelbart varetektsfengslet for alvorlige trusler mot hustru og barn. Anooshe tok så ut skilsmisse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer