VIL HA FARIDA HJEM:  Klassen til Farida (9) fra Afghanistan håper at de vil få tilbake klassekameraten sin, som de er så glad i. Mandag starter rettssaken i Oslo tingrett. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VIL HA FARIDA HJEM: Klassen til Farida (9) fra Afghanistan håper at de vil få tilbake klassekameraten sin, som de er så glad i. Mandag starter rettssaken i Oslo tingrett. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Les det hjerteskjærende brevet til Farida (9): «Til Staten»

Mandag starter rettssaken i Oslo tingrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Femteklassingene på Dokka barneskole har fått nytt håp: I februar i år ble klassevenninna deres, Farida (9), og familien tvangssendt til Afghanistan. Siden den gangen har klassen og lokalsamfunnet på Dokka jobbet iherdig for å samle inn penger til rettssak, og for å sende penger til familien, som bor på hemmelig sted i Afghanistan.

Mandag skal rettsaken opp i Oslo tingrett, og femteklassingene håper nå at Faridas bønn om å komme tilbake til Norge blir hørt.

- Utlendingsmyndighetene tror ikke at mor snakket sant, noe vi håper å få motbevist. I tillegg kan det ikke være til barnets beste at Farida er sendt til Afghanistan, sier Kari Odden Haugen, som var - og er - læreren til Farida.

Trist, redd og lei seg Hver uke prater Haugen og Farida i telefon: Da har lærer Haugen undervisning med den niårige jenta, som bare ønsker en ting: Å komme tilbake til Norge, landet hun elsker og som hun føler er sitt.

- Når vi prater om det faglige, er Farida motivert. Hun jobber iherdig med lekser, og er veldig opptatt av at hun vil bruke tida til å lære. Når hun forteller om leksene, er hun blid og positiv, men når vi går over til å snakke om hverdagen blir toneleie et helt annet:

- Farida er trist, redd og lei seg. Hun spiser fremdeles veldig lite, og har vært en del syk. Farida sier at «jeg spiser litt for dere», men er i dårlig form. Livet i Afghanistan er en psykisk belasning. Jenta er veldig lite ute. Kun når det er helt nødvendig ærend, som legebesøk, sier Haugen.

Gråter mye Denne uka ble en timinutters dokumentar om Farida vist i en fullsatt kinosal på Dokka. Bare på den ene kvelden, klarte støttegruppa å samle inn 26 000 kroner. Pengene går med til å hjelpe Farida og familien.

- Jeg gråt veldig mye, og sa at jeg ikke ville dra fra Norge, men de hørte ikke på oss og kastet oss bare ut, sier Farida i filmen.

SAVNER FARIDA: Både i klasserommet og i gangen til femteklassingene på Dokka barneskole henger det brev og bilder av deres kjære venninne, Farida. Foto: Hans Arne Vedlog
SAVNER FARIDA: Både i klasserommet og i gangen til femteklassingene på Dokka barneskole henger det brev og bilder av deres kjære venninne, Farida. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Nervene hennes er i helspenn før rettssaken.

- Farida har ett ønske: Å komme til Norge. Jeg har akkurat pratet med henne, og hun sier at hun er redd, men at hun ønsker seg til Norge og Dokka. Så spurte hun meg om jeg tror at rettssaken kan få henne meg til Norge. Vi håper jo alle på det, sier lærer Haugen. 

En av oss Det var 12. februar i år at Farida og familien ble hentet av politiet den 12. februar i år. Da elevene i fjerde klasse kom på skolen dagen etter, fredag den 13., sto Faridas stol tom.

JEVNLIG KONTAKT: Kari Odden Haugen var kontaktlærer for Farida (9) før hun ble sendt ut fra Norge i februar. Nå har hun uke-undervisning med jenta, på telefon. Foto: HANS ARNE VEDLOG
JEVNLIG KONTAKT: Kari Odden Haugen var kontaktlærer for Farida (9) før hun ble sendt ut fra Norge i februar. Nå har hun uke-undervisning med jenta, på telefon. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

- Det var en rar stemning på skolen, som om noen hadde dødd. Folk var triste og lei seg. Ungene gråt og vi måtte gå rundt i klassene og fortelle hva som hadde skjedd. Farida var jo en av oss, sier rektoren.

Redd Farida skal dø I klasserommet på Dokka videregående skole sitter 47 engasjerte og triste elever. De skulle vært én elev til, og savner så veldig Farida, som henger på veggen både i klasserommet og i gangen.

- Jeg er redd for at Farida skal dø. Alle har våpen i Afghanistan og hvis en gærning går rundt, og bare begynner å skyte. Da kan han skyte Farida, sa Elo (9) til Dagbladet tidligere i år.

FIKK FØRST OPPHOLD: Da mamma Noorya og Farida kom til Norge i 2011, fikk de opphold på humanitært grunnlag. Men da faren plutselig dukket opp, forsvant oppholdstillatelsen. UNE mener familien løy, mens de sjøl mener de har vært ærlige fra dag én. Foto: Silje Jøranli
FIKK FØRST OPPHOLD: Da mamma Noorya og Farida kom til Norge i 2011, fikk de opphold på humanitært grunnlag. Men da faren plutselig dukket opp, forsvant oppholdstillatelsen. UNE mener familien løy, mens de sjøl mener de har vært ærlige fra dag én. Foto: Silje Jøranli Vis mer

- Jeg ble veldig lei meg. Det er urettferdig at de sender barn til krig. Jeg sier som mamma: Hvorfor sender de ikke ut folk som sitter i fengsel. De skal ikke sende ut folk som går i klassen vår, sier Terese (9).

Mandag starter saken i Oslo tingrett.

Les også: • Frykter at Farida kan dø
• - Det er veldig farlig her. Alle har våpen
• Afghanstan ber Norge hente hjem Farida
• Farida (9) var redd og apatisk i Afghanistan. Men så ga læreren henne lekser

Dette er Farida-saken:

• Noorya og faren til Farida forelsker seg i Afghanistan. Noorya er lovet bort til en eldre mann, så paret flykter til Iran for å være sammen.
• I 2005 blir Farida født utenfor ekteskap i Iran, og bor i landet illegalt. Etter noen år flykter småbarnsfamilien.
• Foreldrene mister hverandre på veien, og Farida og mora ankommer Norge i 2011. De får innvilget opphold.
• Faren til Farida finner etter hvert familien, ved hjelp av internettsøk. Året etter kommer han til Norge, for å være med kona Noorya og Farida.
• Utlendingsnemnda (UNE) tror ikke på Nooryas historie om at hun og mannen mistet hverandre på veien fra Iran til Norge. UNE mener Noorya løy, og 16. januar i år kommer avslaget til familien på tre. Da hadde familien bodd nesten fire år i Norge.
• 14. februar i år sendes familien til Afghanistan.
• Afghanske myndigheter kritiserer utsendelsen og mener at Norge må hente familien tilbake.
• Mandag skal Farida-saken opp i Oslo tingrett, og varer i tre dager.
AKTIV JENTE:  Farida var en svært aktiv jente da hun bodde på Dokka. I Afghanistan sitter hun hele tiden innendørs. Jentas største håp er å komme hjem til landet hun føler er sitt: Norge. Foto: Privat
AKTIV JENTE: Farida var en svært aktiv jente da hun bodde på Dokka. I Afghanistan sitter hun hele tiden innendørs. Jentas største håp er å komme hjem til landet hun føler er sitt: Norge. Foto: Privat Vis mer
REDD: De første månedene i Afghanistan lå bare Farida (9) på gulvet og var trist og redd. De ukentlige leksene gjør livet litt lettere, men Farida håper og tror at hun kan komme hjem til det hun mener er sitt hjem: Norge. Foto: Privat
REDD: De første månedene i Afghanistan lå bare Farida (9) på gulvet og var trist og redd. De ukentlige leksene gjør livet litt lettere, men Farida håper og tror at hun kan komme hjem til det hun mener er sitt hjem: Norge. Foto: Privat Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer