Les hele trontalen

Hans Majestet Kongens tale til det 143. Storting ved dets Ærede President, Folkets representanter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

«Jeg hilser Stortinget velkommen til ansvarsfull gjerning og ønsker at den må bli til gavn for fedrelandet.

Regjeringen arbeider for en samfunnsutvikling preget av et solid verdifundament forankret i vår nasjonale og kristne kulturarv. Et solidarisk og menneskelig samfunn bygger på verdier som omsorg for de svakeste, respekt for det enkelte menneskes rettigheter, ansvar for andre, for miljøet og for kommende generasjoner.

Regjeringen vil invitere alle stortingsgrupper til et konstruktivt samarbeid fra sak til sak, noe den parlamentariske situasjon understreker behovet for.

I en situasjon med uro i internasjonal økonomi og lave oljepriser er det særlig behov for et bredt samarbeid om den økonomiske politikken. Siktemålet må være å stabilisere og bevare en varig høy sysselsetting. Tempoet i reformarbeidet må tilpasses dette. Regjeringen vil legge fram et statsbudsjett med innstramming i finanspolitikken, blant annet for å bidra til lavere renter. Nødvendige skatte- og avgiftsøkninger må også bidra til en rettferdig fordeling. Pengepolitikken er rettet inn mot å holde kronen stabil overfor europeiske valutaer. Samarbeidet med partene i arbeidslivet vil bli videreført for å unngå at lønnsveksten i Norge varig blir ute av takt med utviklingen i andre land.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer