Les historiene fra Guantanamo

Nå er avhørene fra fangeleiren offentlige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag ble mer enn 5000 sider med usladdede avhørsdokumenter frigjort på det amerikanske forsvarsdepartementets hjemmeside. Her kan du lese historiene til de innsatte på Guantanamo.

Det er nyhetsbyrået AP som gikk til rettssak mot Pentagon. AP mente det var ulovlig hemmelighold da de nektet å offentliggjøre identiteten til de innsatte.

I forrige uke ga dommeren dem medhold og i går kveld ble de over 5000 sidene med usladdede avhørsdokumenter frigjort på forsvarsdepartementets hjemmeside.

De fleste fangene ved Guantanamo-leiren ble fanget under den USA-ledede krigen mot Taliban-regimet i Afghanistan i 2001.

Ingen enkel liste
Én av fangene som nå er identifisert, er en britisk statsborger USA mistenker for å ha deltatt i terrortrening i Afghanistan. 

Den britiske mannen ble fraktet til Guantanamo Bay i 2002 og har i avhør med militærpolitiet fortalt om flere tilfeller av krenkelser fra det amerikanske militærpolitet. Blant annet skal militærpoliti, en mann og en kvinne, ved flere anledninger ha hatt sex framfor mannen, melder AP.

Dokumentene inneholder ingen liste over fangene og det vil derfor ta noe tid før man har oversikt over navnene. Men utskriftene gir det mest delaljerte bildet av hvem som befinner seg på den amerikanske basen, hvordan de kom dit og mer informasjon om hvilke forbrytelser USA mener de har begått.

Ingen dom
USA mener fangene er terrorister tilknyttet al Qaida og Taliban. Internasjonal kritikk mener behandlingen fangene får er umenneskelig og mange reagerer spesielt sterkt på at fangene sitter der uten dom.

Rundt 490 sitter fanget på Guantanamo, men bare ti er tiltalt for en forbrytelse.

- Bruddet på hemmeligholdet er fryktelig viktig. Det vil gi oss en bedre forståelse av hvem som er på Guantanamo, og hvilke grunner USA mener de har til å holde dem fanget, sier Jamie Fellner, leder for Human Rights Watch.

Pentagon mente det ville skade fangenes privatliv og sette familiene deres i fare.

Vet ikke anklagene

Flere advokater som representerer fangene er lettet over utviklingen etter å ha kjempet en håpløs kamp i flere år.

- Vi har lenge forsøkt å bygge opp saken hans. Men det er ikke lett når vi ikke vet hvilke anklager regjeringen har mot han, og hva som forsvarer å holde han fengslet så lenge, sier advokat Eisenberg til AP.

Hans klient har sittet i fengselet i flere år uten dom.

- Nå ser vi fram til å motta bevis slik at vi kan forberede oss skikkelig på å føre saken i retten.

De fleste fangene ble tatt under krigen mot Taliban i Afghanistan i 2001. Dokumentene gir et nytt innblikk i deres forklaringer og bakgrunn.

Det er likevel en del uklarheter i dokumentene. Mange blir navngitt uten at det kommer fram om de fortsatt sitter fengslet eller om de har sluppet ut av fengslet på Guantanamo.

Mange av avhørene ble foretatt for å bestemme om fangene var fiendtlige soldater. USAs regjering mener den definisjonen av fangene gjør at Geneva-konvensjonens regler om krigsfanger ikke gjelder, og at fangene dermed kan bli holdt fanget på ubestemt tid uten tiltale.

OFFENTLIGGJØR IDENTITETENE: En innsatt ved den amerikanske fangeleiren på Guantanamo Bay fraktes til avhør onsdag denne uken. To dager seinere tapte Pentagon en rettssak omkring hemmelighold av fangenes identitet.