Les Jarle og Samuels hilsen hjem til Norge

Slik opplever de mediestormen og Berserk-forsvinningen.

PÅ NEW ZEALAND: Jarle Andhøy (33) og Samuel Massi (18) ankom Christchurch, New Zealand, klokken 23.40 søndag kveld norsk tid, og reiste videre til Wellington klokken 08 mandag morgen. Tirsdag morgen ankom de Auckland, som er siste destinasjon, før de to reiser tilbake til Norge. Foto: Neil Macbeth.
PÅ NEW ZEALAND: Jarle Andhøy (33) og Samuel Massi (18) ankom Christchurch, New Zealand, klokken 23.40 søndag kveld norsk tid, og reiste videre til Wellington klokken 08 mandag morgen. Tirsdag morgen ankom de Auckland, som er siste destinasjon, før de to reiser tilbake til Norge. Foto: Neil Macbeth.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CHRISTCHURCH (Dagbladet):Til tross for at Jarle Andhøy (33) ba newzealandske letemannskaper avslutte søket etter «Berserk» etter tre dagers søk, betyr ikke det at han har mistet håpet om at Robert Skaanes (34), Tom Gisle Bellika (36) og Leonard J. Banks (32) fortsatt er i live.  

Dagbladet møter Andhøy og Massie mandag klokken 07 norsk tid, rett før de to tar flyet videre fra Christchurch til Wellington, hvor de skal avhøres av myndighetene i den newzealandske hovedstaden.

- De har mottatt et nødsignal og funnet en nødflåte som selvsagt er negativt, men de har ikke funnet båten eller vrakrester. Og det er ikke noe som tyder på at det har vært noe problemer etter dette, selv om all fakta i saken selvsagt er lite optimistisk, sier Andhøy til Dagbladet.

- Berserk er 100 prosent selvhjulpen med reserveustyr og ekstra reserveutstyr til reserveutstyret. Mannskapet har kompetanse og båten har utstyr til å seile videre, forteller han videre.  

- Det har helt klart vært en hendelse der, men hvis det har ført til at de ikke har hatt strøm, motoren ikke har fungert eller de ikke har mulighet til å kommunisere med verdenen utenfor, så er dette grunnen til at de ikke har tatt kontakt, påpeker han.  

Lei moralpreken og bedrevitere - Vi er realistiske, det er lite håp, men vi har ikke gitt opp. Berserk er fortsatt borte, og det er endel signaler som tyder på at den kan ha sunket, fortsetter han.  

Andhøy og Massie er kritiske til mediestormen og alle meningsytringene rundt statusen til «Berserk».  

- Jeg har ikke lest alt som har vært skrevet, men tatt inn litt informasjon her og der. Jeg føler at det generelt har oppstått mange misforståelser, som for eksempel at båten var for tungt lastet, som ikke stemmer i det hele tatt. Alt utstyret vi hadde om bord til ekspedisjonen ble losset av Berserk da vi gikk i land på Antarktis. Dette er ett av mange eksempler, sier Andhøy. 

 - Det er en masse folk der ute som uttaler seg om båten og folk de ikke vet noe om. De kommer med moralprekener og bedrevitende utsagn, som er rart for oss to som vet hvem disse gutta er og hva de er gode for.  

- Ville gjort det samme igjen - Nådde dere noengang polpunktet?  

- Det kan du lure på! Fokus nå er på gutta. For oss var denne sydekspedisjonen «a walk in the park».  

- Du nevnte tidligere på dagen i dag at du ikke skjønner hvordan Berserk kan ha sunket i et slikt farvann og på denne tiden av året, mens kaptein på skipet Wellington kalte stormen de kom ut for i samme forvann (samme dagen som nødsignalet ble sendt fra Berserk) som noe av det verste han hadde sett i løpet av sine 19 år på sjøen. Hva tenker du om det?  

- Kapteinen på Wellington er en motorseiler, og vet ingenting om seilas. Han gjorde alt han kunne for å kjempe mot kreftene, mens Berserk sin taktikk er å seile med kreftene. Vi er veldig takknemlige for alt det de har gjort for oss, men han vet ikke noe hvordan den båten fungerer. Det er en ting han ikke har peiling på.  

- Ville dere gjort det samme igjen?

- Selvsagt ville vi gjort akkurat det samme i forhold til forberedelser og gjennomføring. Dette er måten vi lever på, våre drømmer og våre mål. Alle i Berserk er klar over risikoen til havs.  

Hadde ikke tillatelse Berserk har også fått kritikk for ikke å ha de nødvendige tillatelsene til å seile ved Antarktis.  

- Vi visste ikke at de befant seg i området i det hele tatt, sier Lou Sanson, leder for Antarktisprorgrammet på New Zealand til Dagbladet.  

Ifølge Antarktistraktaten skulle Berserk-ekspedisjonen ha meldt i fra og fått godkjent ekspedisjonsplanene minst ett år før de la ut på tokt nær Sydpolen.  

Andhøy sier selv at de nå jobber med å få bedre oversikt over dette.  

- En tillatelse bestemmer ikke hvordan været blir eller om det oppstår eksplosjon eller brann på en båt. Nå forsøker vi å få mest mulig oversikt og få rydda opp i dette, og deretter dra hjem til Norge, opplyser han.  

- Hvis du kunne sagt noe til gutta på Berserk nå, hva skulle det vært?  

- Hold fast, move on!  

- Og hvis du kunne sagt noe til folk i Norge og de hjemme, hva skulle det vært?

- Vi er veldig lei oss for denne situasjonen med tanke på familiene. Det er et sjokk det som har skjedd. Det er viktig å forholde seg til fakta i denne saken. Vi forholder oss til at de er bra karer, med gode sjøegenskaper og med en bra båt som er rusta til å klare seg selv.  

- De visste hva de holdt på med, skyter Massie inn.  

I avhør hos myndighetene Søndag kl 23.40 norsk tid ankom Jarle Andhøy (33) og Samuel Massie (18) Christchurch, New Zealand.

Deretter reiste de, sammen med ambassaderåd Håvard Austad, til Wellington mandag morgen norsk tid for å bli intervjuet av det newzealandske utenriksdepartementet og sikkerhetsmyndigheter i hovedstaden.

Natt til mandag ble de to intervjuet av ansatte ved Antarktisprogrammet på New Zealand.  

- De har en side av saken og er fulle av spørsmål om hvorfor vi er her, og vi lurer på hva de har gjort for i forbindelse med søket av Berserk.  

- Er dere fornøyd med framgangsmåten newzealandske myndigheter har tatt i bruk for å finne «Berserk»?  

- Det ser ut som de har gjort alt i deres makt, og at de har søkt i de områdene hvor de muligens kan befinne seg.