- Les mer for barna

FROGNERSETEREN: Prinsesse Märtha Louise frykter at en av Norges viktigste kulturskatter kan gå tapt. Nå tar hun et oppgjør med late foreldre som setter barna foran TV-en og videoen i stedet for å lese eventyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Eventyr er viktig i dag hvor vi har en så visuell medieverden. I dag er det lettere for foreldrene å sette barna foran TV og videoen. Eventyrene bidrar til at barna kan lære seg å fantasere og skape sine egne indre bilder, sier prinsesse Märtha Louise.

Märtha Louise blir en av NRKs store satsinger denne jula. Prinsessen har selv plukket ut ti favoritteventyr. Dem skal hun lese i juleprogrammet «Prinsessen i Eventyrriket».

Ber foreldrene lese

Märtha Louise strålte da hun ble presentert som NRKs nye programleder på Frognerseteren i Oslo i går.

Prinsessen mener barna kan miste en del av identiteten dersom de går glipp av eventyrene, og at de er viktige for barnas utvikling og fantasi. I går fortalte hun at både kongen, dronningen og «daddaene» leste eventyr for henne på senga da hun var liten. Ifølge prinsessen var det en viktig del av oppveksten på Skaugum.

Märthas eventyr

Dette er eventyrene prinsessen leser:

  • «Manndattera og kjerringdattera» 1. juledag
  • «Snedronningen» 2. juledag
  • «Tro og Utro»
  • «Per, Pål og Espen Askeladden»
  • «De syv folene»
  • «Askeladden som stjal sølvendene til trollet»
  • «De tolv villendene»
  • «Kvitebjørn kong Valemon»
  • «Risen som ikke hadde noe hjerte på seg»
  • «Gullfuglen»

Märtha Louise retter en verbal pekefinger til foreldre. Hun mener det er viktig at foreldrene tar seg tid til å lese for barna sine: - Hverdagen i dag kan være for hektisk. Det blir for liten tid sammen med barna, mener hun.

Glødende engasjert

Hun har i flere år engasjert seg i barns oppvekstvilkår, både i Norge og i utlandet. Nå gløder hun for at folkeeventyrene ikke skal gå tapt. I samme ånd som Asbjørnsen og Moe vil hun være med på å bringe eventyrene videre til neste generasjon. Hun er glad hun kan bruke prinsessetittelen i kampen for at også videogenerasjonen skal få ta del i kulturskatten.

- Det er fint å bruke prinsesserollen i et landskap som står meg nært, sier Märtha Louise, som mener eventyrene hjelper oss å forstå røttene våre bedre.

- De er en verden av fantasi og sannhet, som forteller noe om vår indre verden. Eventyrene bidrar også til å utvikle kreativiteten. Det som er så flott med eventyrene, er at de snakker til oss. De snakker ikke til oss bare som barn, men gjennom hele livet. De handler om vårt indre. Eventyr er tidløse og de kan også brukes i dag.

- Når voksne leser eventyr høyt, lærer barn å lytte. Det kan de ta med seg og bli flinkere til å lytte, kjenne empati og sette seg inn i andre menneskers situasjon, mener hun.

Prinsesse på erten

Prinsessen innrømmer at hun som liten hadde fantasier om det å være prinsesse: - Før jeg forsto at jeg var prinsesse, drømte jeg i likhet med andre ungpiker om å være prinsesse. Men jeg skjønte vel nokså tidlig at i eventyrene dreide det seg om et annet rike, vårt indre landskap, forteller hun.

- Hvilken prinsesse var favorittprinsessen?

- Jeg har lyst til å si prinsesse «Vil ikke», men det skal jeg ikke. Jeg hadde egentlig ikke noen favorittprinsesse. Noe som undret meg, var dette med erten. Jeg følte ikke noen ert, for det har jeg prøvd, sier prinsessen og flirer.

- Hvordan var det?

- Dere kan jo prøve selv når dere kommer hjem. Du legger en ert under madrassen og prøver å finne ut om du kjenner den.

Ikke nervøs

Flere av juleprogrammene med prinsessen er allerede innlest. Hun tok selv initiativet og spurte programsjef Kalle Fürst i NRKs barne- og ungdomsavdeling om å få lese eventyr for barn på TV.

- Jeg føler meg ikke som programleder, men som oppleser. Jeg har ikke mye erfaring med dette tidligere, men det har vært kjempespennende og morsomt. Det er litt annerledes og litt skummelt å se seg selv i en slik rolle, mener hun.

- Frykter du kritikerne?

- På en måte...nei, ikke egentlig. Dette er jo et program for barn. Men det er klart at det hadde vært hyggelig om de ikke var negative.

<B>JULEPRINSESSE:</B> Märtha Louise strålte da hun ble presentert som NRKs nye programleder på idylliske Frognerseteren i går. Hun ivrer for at folkeeventyrene ikke skal gå tapt med videogenerasjonen.