Søppelkrisen i Oslo

Les SMS-ene som avdekker dramaet da søppel-sjefen måtte gå

Da renovasjonsdirektøren ble kalt inn på teppet med tre timers varsel visste han ennå ikke at møtets tema var hans egen personalsak, viser SMS-er.

OPPRØRT: Carl I. Hagen (FrP) vil vite mer om hvorfor renovasjonsdirektøren ble omplassert. Foto: Nina Hansen/Dagbladet.
OPPRØRT: Carl I. Hagen (FrP) vil vite mer om hvorfor renovasjonsdirektøren ble omplassert. Foto: Nina Hansen/Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag måtte direktør i Renovasjonsetaten Pål A. Sommernes gå etter press fra Oslo-byrådet.

Det har stormet rundt etaten etter flere måneder med søppelkaos i hovedstaden etter at det private renovasjonsselskapet Veireno tok over søppelkjøringen fra 3. oktober.

Tekstmeldinger Dagbladet har fått innsyn i gir et nytt og hittil ukjent innblikk i dramatikken som utspilte seg bare timer før renovasjonsdirektøren fikk beskjed om at han måtte gå.

Korrespondansen viser at direktøren ble kalt inn til møtet om hans egen personalsak med under tre timers varsel, og at han helt til det siste visste lite om hva som skulle skje.

Visste ikke hva saken gjaldt

Klokken 12:28 onsdag i forrige uke fikk Sommernes - som da fortsatt var direktør - den første meldingen om saken. Her blir han kalt inn til et møte med spesialrådgiver Odd Runar Evang fra byrådsleders kontor og kommunaldirektør Inger-Anne Ravlum fra byrådsavdelingen for miljø og samferdsel (MOS).

(tekstmeldingene fra Sommernes i grått):

SMS 1: Søppel-direktør blir kalt inn til møte på rådhuset, men visste ikke hva saken dreide seg om.
SMS 1: Søppel-direktør blir kalt inn til møte på rådhuset, men visste ikke hva saken dreide seg om. Vis mer

De neste tekstmeldingene tyder på at renovasjonsdirektøren drøye timen før møtet om hans personalsak skulle starte, fortsatt ikke kjente til møtets tema.

Kl. 13.41 denne onsdagen skriver nemlig Sommernes en ny tekstmelding til de to fra Oslo rådhus han skulle møte. Igjen spør han om hva møtet skal handle om.

Svaret kom fra kommunaldirektør Ravlum:

- Gjelder situasjonen for deg.

SMS 2: Drøye timen i forkant får søppel-direktøren vite at møtets tema er hans egen personalsak.
SMS 2: Drøye timen i forkant får søppel-direktøren vite at møtets tema er hans egen personalsak. Vis mer

Dagbladet tok fredag kontakt med kommunikasjonsrådgiver Kristin Stormo i byrådsavdelingen for miljø- og samferdsel, for å avtale intervju med deltakerne på møtet. Stormo har vært i kontakt med alle tre, og formidler et svar på vegne av kommunen.

I svaret bekreftes det at innkallingen til møtet kom på SMS og via en møteinnkalling i Outlook.

- I denne første samtalen onsdag ble Sommernes og kommunaldirektør enige om at dialogen skulle fortsatte dagen etter, med sikte på å bli enige om en avtale så raskt som mulig som bl.a. skulle innebære at Sommernes får nye arbeidsoppgaver i kommunen. Sommernes hadde med sin advokat i disse samtalene, som foregikk torsdag og fredag, skriver Stormo i en e-post.

Eks-direktør Pål A. Sommernes har ikke besvart Dagbladets henvendelser om denne saken, men formidler via Stormo at videre spørsmål om avtalen og prosessen rundt den skal rettes til hans arbeidsgiver.

Mener byrådet ofret søppelsjefen

Dagbladet har bedt om kopi av all korrespondanse mellom eks-direktør Sommernes og Oslo-byrådet, men får til svar at det utover SMS-ene ikke finnes noen dokumenter å gi innsyn i.

Utover SMS-ene foreligger det med andre ord verken skriftlig innkalling eller referat fra omplasseringsmøtet, ifølge Oslo-byrådet.

Både Rødt-leder Bjørnar Moxnes og FrP-nestor Carl I. Hagen reagerer kraftig på det som nå kommer frem.

- Det ser jo ikke bra ut. Det styrker mistanken mange har om at man ofrer en lenger ned på stigen for å vende oppmerksomheten vekk fra byrådens handlingslammelse, sier Moxnes til Dagbladet.

- Dette synes jeg er helt håpløst. Byrådet søker her å frita seg selv for ethvert ansvar ved å kjøpe en kommunalt ansatt leder og bruke vedkommende syndebukk, sier Hagen. Han utdyper:

- For å si det på godt norsk. Det de har sagt til Sommernes er at: «vi vil gjerne bruke deg som syndebukk og selv om du kanskje ikke har gjort noe galt eller feil i det heller tatt, trenger vi en syndebukk for å vri oppmerksomheten bort fra byrådet».

GIKK PÅ DAGEN: Direktør i Renovasjonsetaten, Pål A. Sommernes, sluttet på mandag. Foto: Renovasjonsetaten.
GIKK PÅ DAGEN: Direktør i Renovasjonsetaten, Pål A. Sommernes, sluttet på mandag. Foto: Renovasjonsetaten. Vis mer

- Du mener altså at byrådet betaler for å fri seg selv fra ansvar?

- Ja, man kjøper seg en syndebukk og prøver å innbille folk at «nå har vi handlet». Men hvis han har gjort noe feil bør han sies opp. Da trenger man ikke å betale han 75 000 kroner.

- Dette er en personalpraksis jeg synes overhodet ikke holder mål, og som kommunen ikke bør bedrive.

Vil vite hva som skjedde

Fortsatt hersker det tvil i Oslo-opposisjonen om hva som faktisk skjedde i kulissene da Sommernes måtte gå. Det vil både Rødt og FrP nå til bunns i.

- Foreløpig veit vi ikke hva som faktisk har skjedd. Det avgjørende blir derfor at vi får se en håndfast og gyldig begrunnelse for hvorfor byråden sparket direktøren på dagen», sier Moxnes.

FrP-Hagen mener det nå knytter seg stor spenning til byrådets bebudede gransking av renovasjonsetatens håndtering av søppelkontrakten.

- Oslo-byrådet forskutterte en gransking som ikke er avsluttet da de omplasserte direktøren. En sånn personalpolitikk kan vi ikke ha i denne kommunen, sier Hagen. Han poengterer:

- Hvis granskingen avdekker at direktøren hadde hovedansvaret for en dårlig kontrakt og oppfølging, ja da kunne man begynt å snakke om at vedkommende må slutte.

MDG-Lan avviser «ofring»

- Hva har du å si til kritikken fra Moxnes og Hagen, ansvarlig miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Ngyuen Berg?

- Nei dette stusser jeg veldig over, det stemmer rett og slett ikke, sier Ngyuen Berg til Dagbladet.

- Mitt hovedfokus har hele tiden vært å få orden på avfallskrisen. Bakgrunnen for at Arild Sundberg nå er konstituert som leder i Renovasjonsetaten, er at han er en av Oslos mest erfarne ledere. Han har ryddet opp i både Holmenkoll-saken og IKT-skandalen i Oslo.

- Er det i tråd med Oslo kommunes personalpolitikk å kalle inn folk til møter om omplassering med tre timers varsel, uten at de vet hva møtet skal handle om?

- Det er alltid viktig med god personalhåndtering, og det har også vært fokus på i denne saken, sier byråd Ngyuen Berg før hun må haste videre til neste møte.