Les ubåtens utrolige historie

Mannen som tok bildene av ubåten ler av alt medieoppstyret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Amerikaneren Paul Tidwell (56) har viet 14 år av sitt liv og nærmere 40 millioner kroner i jakten på den japanske ubåten I-52. Han har laget dokumentarer, blitt intervjuet av flere hundre medier og jobber med å heve ubåten for å overlevere den til japanske myndigheter.

Forskere var målet

- Jeg begynte mine undersøkelser i 1990. I fem år samlet jeg dokumentasjon før jeg klarte å finne ubåtens posisjon. Den ligger omlag 1800 km øst for Barbados i Atlanterhavet på 17 500 fots dyp.

Ubåten har en fascinerende historie.

Hun ble bygget og sjøsatt i desember 1943. Sommeren året etter skulle den på sitt første tokt til Europa og Frankrike, som var okkupert av nazi-Tyskland. Men skipet kom aldri fram.

Britisk og ameriansk etteretning visste at det var 15 japanske forskere ombord i ubåten. De skulle til Frankrike for å lære mer om tyskernes framskritt i forskningen av V-2-raketter. Det var essensielt for de allierte at de japanske forskerne aldri kom fram.

Kodeknekkere

Natt til 23. juni 1944 fanget etteretningen opp kodede signaler som fortalte at I-52 skulle til overflaten i Atlanterhavet for å møte en tysk ubåt. Tyskerne entret den japanske ubåten og utvekslet informasjon. Britene klarte å knekke de kodede meldingene og fant posisjonen til den japanske ubåten. Fly ble sendt på vingene og de torpederte ubåten med 115 mennesker ombord. Tre av dem var tyskere som aldri rakk å komme over i sin ubåt igjen.

I 1998 dykket Paul Tidwell og hans team ned til I-52. De filmet skipet, og det er disse bildene som nå har florert i norske medier som funnet av en ukjent ubåt på nordvestkysten av Norge.

Bildene er vist på TV i en dokumentarserie fra National Geographic og de ligger på nettsiden til Paul Tidwell.

Kritiserer eksperter

- Jeg har sett bildene som er trykket i norske aviser og vist på TV. Det er mine bilder, men de er speilvendt, sier Tidwell.

Han ler litt av hele oppstandelsen i Norge, men synes samtidig det er alvorlig at noen vil stjele hans bilder og hevde det er et ukjent ubåtvrak langs norskekysten.

- Jeg kan se detaljer på bildet i norske aviser som avslører at det er en japanske ubåt fra 2. verdenskrig. Dette burde de såkalte ekspertene i det norske sjøforsvaret også ha sett, sier Tidwell.

- Mange eksperter mener ubåten ikke kan være fra krigens dager fordi den ikke er begrodd?

- Hvorfor ubåten ikke er begrodd av sjøvekster er fordi den ligger så dypt. Den er ikke av nyere dato, slik noen har hevdet, sier Tidwell.

Skal hjem

Nå skal ubåten heves til overflaten og overleveres japanske myndigheter.

- Det er Japan som eier vraket, men jeg har fått enerett til å hente den opp fra sjøen. Jeg har sporet opp og møtt etterkommerne til rundt 65 prosent av de omkomne japanerne. De skal få overrakt skipet og levningene av sine kjære ved en sermoni om to år.

Paul Tidwell har ikke tatt noe standpunkt ennå, men vurderer å rettsforfølge den eller de som har misbrukt hans filmmateriale.

- Å stjele andres opphavsrettsbeskyttede materiale er ganske alvorlig, i hvertfall i mitt land, sier Tidwell.

  • Tidwell har gitt Dagbladet.no enerett i Norge på å gjengi hans bilder og videofilm fra ekspedisjonen. Den falske vrakjegeren fra Aure etter all sannsynlighet manipulert dette klippet fra filmen.
ORIGINAL: Dette er den ekte ubåten - den japanske I-52 som ble senket på hemmelig oppdrag i Atlanterhavet.
ORIGINALVIDEO: Dette er et bilde i fra Paul Tidwells videomateriale.
JUKS: Dette er Aure-mannens juksebilde presentert først av Nordvestnytt og TV2 og gjengitt senere av andre medier i dag, inkludert Dagbladet.no.
SPEILVENDT: Da vi speilvendte bildet, falt brikkene på plass. Det er den samme båten, og den samme videofilmen - uten tvil.
V-2: Hitlers «gjengjeldelsesvåpen» V-2 under oppskyting under 2. verdenskrig. Det var dette våpenet som japanske forskere skulle studere, men som ble drept av de allierte styrkene.
VRAKJEGER: Paul Tidwell ler av bløffen om den mystiske ubåten. Men han ser med alvor på at hans videomateriale misbrukes.