Lesber røyker mest

42 prosent av norske lesbiske røyker mot 27 prosent av kvinner for øvrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Nesten dobbelt så mange lesbiske som heterofile kvinner røyker, skriver Aftenposten som baserer seg på en reportasje i det norske homsebladet Blikk.

Tallmateriale Blikk legger fram viser at 42 prosent av lesber i Norge røyker. Til sammenligning røyker bare 27 prosent av alle norske kvinner generelt. Homofile menn skiller seg ikke fra heterofile menn når det kommer til røyking.

Kari Huseby, avdelingsleder i Sosial- og helsedirektoratets avdeling for tobakk, sier at direktoratet ikke har vært oppmerksom på dette, skriver Blikk.

- Årsaken til at lesbiske kvinner røyker så mye mer enn heterofile kvinner tror jeg er nærliggende. Sigaretter brukes som stressmestring, en overlevelsesstrategi, sier Karl Erik Lund, forsker ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) til Aftenposten.

Det er lite norsk forskning rundt temaet, men amerikanske data viser det samme.

- Der er segmentet også så stort at tobakksindustrien nå henvender seg spesielt til lesbiske og homofile for å påvirke dem til å begynne å røyke, sier Lund.

Rolf Angeltvedt, leder i Helseutvalget for homofile, sier til Blikk at det kan bli aktuelt med egne røykesluttkurs for homofile.

42 PROSENT: Nesten halvparten av alle norske lesber røyker, ifølge tall presentert i homsebladet Blikk.