ARRESTERT: Ifølge LLH ble Anastasia Smirnova pågrepet, kort tid før åpningsseremonien i Olympiske leker. Foto: LLH
ARRESTERT: Ifølge LLH ble Anastasia Smirnova pågrepet, kort tid før åpningsseremonien i Olympiske leker. Foto: LLHVis mer

- Lesbisk aktivist arrester rett før åpningsseremonien i Sotsji

Jobbet med norsk organisasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På samme dag som OL åpner ble LLHs hovedsamarbeidspartner i Sotsji - Anastasia Smirnova - arrestert for å fronte OL-charterets prinsipp 6.

Det melder LLH (Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner) nå i ettermiddag.

Dro fra Norge Smirnova er støttespiller og aktivist også i den norske kampanjen fra LLH, og var nylig på besøk i Norge for å skolere norske journalister som skulle til Sotsji. Hun koordinerer innsatsen rundt OL for de russiske organisasjonene for lesbiske og homofile.

- Det er en sjokkbeskjed vi akkurat har mottatt fra våre russiske kollegaer. Vi har hatt tett kontakt med Smirnova den siste tiden og er bekymret for hva som nå skjer, sier LLH-leder Nylund i en pressemelding.

- Heksejakt Smirnova skal ha blitt arrestert i St. Petersburg sammen med tre andre aktivister. Deriblant en gravid kvinne, melder LLH.

- Fensgslingen kom som en følge av at aktivistene tok bilder av et banner med påskriften «Discrimination is incompatible with the Olympic Movement. Principle 6. Olympic Charter,» skriver organisasjonen på sine hjemmesider.

Prinsipp 6 er en verdensomspennende kampanje mot diskriminering.

- At folk fengsles samme dag som OL-ilden tennes må få folk til å reagere. Vi arrangerer nå folkefest i et land hvor man driver heksejakt på minoriteter, og hvor fredelige aktivister som ikke har gjort annet enn å løfte fram Olympiske verdier arresteres, sier Nylund.

Dekkes over Dagbladet var i kontakt med organisasjonen klokka 16.30. Da hadde man fått beskjed fra Russland om at Smirnova fortsatt var i politiets varetekt.

- Vi regner med at det som nå skjer, er noe om ofte skjer: Hun kommer trolig til å bli beskyldt for brudd på en mindre regel i byråkratiet, som for eksempel at de ikke har søkt på forhånd om å henge opp et banner. Slik håper russiske myndigheter å slippe unna negativ oppmerksomhet rundt sin diskriminerende lovgivning, sier kommunikasjonsrådgiver Ingvild Endestad i LLH til Dagbladet.

- En hver medalje som vinnes mens disse aktivistene sitter bak lås og slå er en skam for lekene, sier Nylund.

Smuglet ut beskjed Fra arresten lyktes Smirnova å få ut følgende melding via Facebook klokka 16.00:

«Privet friends, thank you, thank you, thank you for your support and for being on the watchout for us! Can't write much as phones are not permitted, and they are now calling us to sign papers. Cosmic hugs to you from our police station!
PS. Detention for a photo with a banner - isn't it an amazing way to celebrate the Opening of the Games? ?#?CheersToSochi?»

- Føler meg usikker I et intervju med Gaysir uttalte nylig Anastasia Smirnova at følte seg usikker og hadde fått utdelt pepperspray av kjæresten:

- Nylig har jeg tatt meg selv i å føle meg usikker. Du vet aldri hvem du deler heis med, eller hvem som sitter ved siden av deg på bussen, sier hun til Gaysir.

Human Rights Watch (HRW) la for kort tid siden ut en video som skal dokumentere voldsomme angrep mot homofile i Russland.

Kritiserer Putin Over 200 verdenskjente forfattere har signert et åpent brev til Russlands president Vladimir Putin.

Brevet ble publisert dagen før OL går av stabelen i Sotsji, i britiske Guardian. Avisa skriver at det er en del av forfatterforeningen International PENs kampanje mot undertrykkelse av ytrningsfrihet i Russland.

Regnbuens farger Amnesty og Dagbladet har i forbindelse med OL i Sotsji gått sammen om en kampanje for å sette søkelys på brudd på menneskerettighetene i Russland. Den har fått navnet: To Russia With Love

- Vi inviterer folk over hele verden til å delta. Det er bare å gå inn på torussiawithlove.no, sier Eugene Brandal Laran, som er plattformsjef for de digitale tjenestene i Dagbladet.

KAMPANJELEDER: Anastasia Smirnova  er LLHs koordinator i Sotsji. Foto: LLH
KAMPANJELEDER: Anastasia Smirnova er LLHs koordinator i Sotsji. Foto: LLH Vis mer