Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lesbisk melder seg ut av KrF

STAVANGER/OSLO (Dagbladet): Lesbisk bystyrerepresentant Gro Skartveit i Stavanger melder seg ut av Kristelig Folkeparti fordi hun er redd for hets fra partifeller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nestleder i KrF, Einar Steensnæs, avviser at KrF fortsatt er et parti for «mørkemenn», men innrømmer at «for store deler av KrFs velgere er homofili fremdeles noe som føles som vanskelig».

- Det ville vært plass for henne i partiet, men jeg respekterer hennes beslutning, sier Steensnæs til Dagbladet.

Redd for hets

Gro Skartveit tør imidlertid ikke ta sjansen på å bli utsatt for den samme hetsen fra KrF-ere som tidligere KrFU-leder Anders Gåsland ble utsatt for på begynnelsen av nittitallet. Da sto han fram som homofil, stilte til gjenvalg og ble vraket.

- Jeg kjenner grasrota i KrF, og jeg kjenner den kristne kulturen. Derfor vet jeg også at ved neste nominasjon vil det ikke være den politiske innsatsen som blir vurdert, men privatlivet mitt. Hvis jeg ikke kommer til å ha partiets tillit når nominasjonen kommer, har jeg ikke den tilliten nå heller, sier Gro Skartveit til Stavanger Aftenblad.

Hun understreker at valget er hennes eget. Hun er ikke kastet ut eller bedt om å trekke seg. Medlemmene i bystyregruppa til KrF har tvert imot oppfordret henne til å bli. Et visst press har det likevel vært i tida etter at hun sto fram med sin seksuelle legning.

- Av sentrale folk i KrF har jeg fått råd om ikke å stille til gjenvalg. Andre har takket for at jeg nå trekker meg, og på den måten viser respekt for partiet. Det viser at jeg har tatt min beslutning på riktig grunnlag, mener Skartveit, som ønsker debatt om homofile skal få tillitsverv i partiet.

Hun kjenner ingen åpent homofile med tillitsverv i KrF.

Vil ha debatt

Einar Steensnæs, som er fra samme fylke som Skartveit, sier han ikke har vært i kontakt med henne i forkant av avgjørelsen. Men han er enig i at en debatt er nødvendig.

- Jeg mener KrF har en åpen og inkluderende holdning overfor homofile. Noen ønsker å plassere oss i et mørkt hjørne av det politiske landskapet. Urettmessig beskyldes vi for å være uforsonlige og trangsynte overfor homofile. Skartveits utmeldelse vil sikkert få noen til å gjenta beskyldningene. Men jeg mener vi har utviklet oss som parti. I dag vet vi litt mer om homofile, sier Steensnæs.

<B>REDD FOR HETS:</B> Ved neste nominasjon vil det ikke være den politiske innsatsen som blir vurdert, men privatlivet mitt, sier bystyrerepresentant Gro Skartveit.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media