Lesbisk oberst satser mot Kongress-plass

NEW YORK (Dagbladet): Oberst Grete Cammermeyer ble forsøkt sparket fra US Army fordi hun var lesbisk. Hollywood-stjernene Barbra Streisand og Glenn Close laget filmen om hennes kamp og liv. Nå håper Grete å bli første åpne kvinnelige homse i Kongressen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norskfødte Grete Cammermeyer (56) kom til USA i 1950, som åtteåring. Hun ble gift og fikk fire sønner før hun sto fram som homofil.

Reaksjonene var krasse i armeen da oberst og sjef for sykepleierne i Nasjonalgarden sto fram og fortalte om sin seksuelle legning.

Cammermeyer fikk i 1992 avskjed på grått papir. Men to år seinere ble hun gjeninnsatt i stillingen av en føderal domstol.

Favoritt

- Jeg er ingen politiker. Jeg er et vanlig menneske, en mor og bestemor, som har kjempet i Vietnam, har Grete Cammermeyer tidligere sagt.

Selv om hun ikke ser på seg selv som politiker, satser hun på å vinne demokratenes nominasjonsvalg i september.
Tre andre åpne lesbiske kvinner forsøker også å vinne et sete i Kongressen. Men de homofile mener Cammermeyer har størst sjanse til å lykkes.

Hollywood-stjernene Barbra Streisand og Glenn Close, som laget filmen om Grete, er blant de som støtter Cammermeyers valgkamp økonomisk.

Homseidol

I USA er Grete Cammermeyer et stort navn, og blir omtalt som helt av de homofile.

- Grete beundres av alle, sier den homofile politikeren Ed Murray.
Året etter hun fikk tilbake jobben, pensjonerte den norskfødte kvinnen seg. Siden har hun bodd i sitt nybygde hus på øya Whidbey Island i delstaten Washington på vestkysten.