Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lesbisk sokneprest nominert som biskop i nord

- Kirken har plass til alle, sier Kristine Sandmæl (45).

VIGLSING: Tor Berger Jørgensen ble vigslet til ny biskop i Sør-Hålogaland i 2007. Nå overlater han plassen til en av de fem nye kandidatene. Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NTB Scanpix
VIGLSING: Tor Berger Jørgensen ble vigslet til ny biskop i Sør-Hålogaland i 2007. Nå overlater han plassen til en av de fem nye kandidatene. Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre kvinner og to menn kjemper om å bli ny biskop i Sør-Hålogaland. En av dem, Kristine Sandmæl (45), er den første åpent lesbiske presten som er nominert.

De nominerte er professor Hallgeir Elstad (50), prost Olav Rune Ertzeid (55), prost Ann-Helen Fjeldstad Jusnes (58), sokneprest Kristine Sandmæl (45) og prest Kari Veiteberg (54), opplyser bispedømmet.

Historisk - Vi har fem gode kandidater, og listen er historisk. Det er første gang tre kvinner er nominert. Alle kandidatene har arbeidet i Sør-Hålogaland bispedømme i kortere eller lengre tid. Aldersmessig har vi en god spredning på kandidatene fra 45 til 58 år, sier Marit Hermstad, leder i bispedømmerådet.

Ifølge Vårt Land er ingen av de fem kandidatene utpreget teologisk konservative, og alle går inn for at likekjønnede par skal kunne gifte seg i Den norske kirke.

Åpent lesbisk Kristine Sandmæl, som er sogneprest i Vågan, Henningsvær, Gimsøy og Strauman, er den første åpent lesbiske kandidaten som er nominert til en biskopstilling i Den norske kirke.

- Jeg legger ikke skjul på at jeg er lesbisk, men jeg synes ikke det er en side av meg som er så forferdelig interessant for andre enn meg. Kirken har plass til alle, og for meg er ikke min legning noe problem. Jeg går ut fra at det er andre sider ved meg enn legningen min som har ført til at jeg er nominert, sier Sandmæl til Vårt Land.

Overtar etter Jørgensen Den nye biskoen tilsettes av Kirkerådet under møtet i Bodø 16.-18. september i år. Før det skal alle biskopene og bispedømmerådet gi sine anbefalinger, i tillegg til at det åpnes for tilleggsnominasjon fram til 27. mai.

Stillingen som biskop i Sør-Hålogaland blir ledig når Tor Berger Jørgensen går av 1. januar 2016. Jørgensen har vært biskop i Sør-Hålogaland, som omfatter Nordland fylke, i nærmere ni år.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!