Lesbiske bedt om å finne «liksom-far»

Beate Nossum (32) og Cathrine Jacobsen (33) ble av norsk helsepersonell oppfordret til å framstille en liksom-kjæreste som barnefar eller unnlate å fortelle om legningen sin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Beate Nossum og Cathrine Jacobsen inngikk partnerskap for et år siden. De ville gjerne stifte familie sammen, og kom etter hvert i kontakt med en privat sæddonor. Befruktningsforsøk har blitt utført på Stork-klinikken i København - foreløpig uten hell. For sånt koster penger og krever regelmessig eggløsning.

- Det var praktisk vanskelig å gjennomføre. Man kan jo ikke bestemme seg for å ha eggløsning bare i helgene, forklarer Cathrine. Så de to kontaktet norsk helsevesen med tanke på å få en hormonkur for å stabilisere eggsyklusen.

Liksom-kjæreste

- Det er helt vanlig å gi sånt til folk som har prøvd å få barn en stund uten å få det til, sier Beate. Men ettersom helsepersonellet var klar over jentenes lesbiske legning, var det ingen som ville skrive ut noen resept.

- I stedet sa de til oss at vi måtte finne en liksom-kjæreste som kunne signere papirer på at han var barnefaren. Eller at vi burde kontakte en gynekolog som ikke kjente oss, og unnlate å fortelle at vi er lesbiske, minnes Cathrine.

- Vi fikk også beskjed om at den som ikke skulle befruktes, ikke ville få delta i prosessen. For oss føltes det som en oppfordring til utroskap på papiret. Det opplevdes enormt underkjennende for ekteskapet vårt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer