Lesbiske ble nektet boligkjøp

Det lesbiske paret bød 70 000 kroner mer enn noen andre, men fikk ikke kjøpe boligen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det lesbiske paret bød 70 000 kroner mer enn noen andre, men fikk ikke kjøpe boligen likevel.

- Det er selger som bestemmer. Det er ikke noe vi kan gjøre noe med, sier Norleif Pedersen i DnB NOR Eiendom til Aftenposten.

- Et problem

Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås mener vernet mot diskriminering er for svakt.

- Lesbiske og homofile er bare delvis beskyttet mot diskriminering på boligmarkedet. Dette må det rettes opp i, sier Gangås til Aftenposten.

Hun bekrefter at ombudet får en rekke henvendelser om boligdiskriminering, og at det er et problem at det ikke eksisterer et generelt diskrimineringsvern for alle grupper.

Gangås oppfordrer alle som opplever slik diskriminering til å ta kontakt med ombudet.

Spurte om mann

DISKRIMINERING: Et lesbisk par hadde høyeste bud, men fikk likevel ikke leiligheten. Illustrasjonsfoto: Torbjørn Grønning
DISKRIMINERING: Et lesbisk par hadde høyeste bud, men fikk likevel ikke leiligheten. Illustrasjonsfoto: Torbjørn Grønning Vis mer

- Selger sa det aldri rett ut, men fra det øyeblikk han fikk vite at det var snakk om to kvinner, endret han oppførsel totalt. I tillegg spurte han meg om jeg ikke hadde noen mann, forteller en av de to lesbiske kvinnene.

Da paret ba om en begrunnelse for at de ikke fikk leiligheten, fikk de beskjed om at mannen ville selge til en barnefamilie. Det lesbiske paret har også barn, men de ble aldri spurt.

Selgeren nekter for at seksuell legning har noe med saken å gjøre.

- Lite å gjøre

Også innvandrere opplever å bli diskriminert på boligmarkedet. 

Bergens Tidende skrev i januar at fire av ti meglere hadde opplevd at innvandrere ble diskriminert.

Det er ofte naboen som legger press på selgeren.

Daglig leder Akhenaton de Leon i OMOD (Organisasjon Mot Offentlig Diskriminering) sier han har sett en urovekkende økning i saker hvor folk blir diskriminert på boligmarkedet.

Forbrukerrådet har også registrert henvendelser fra folk som føler seg diskriminert.

- Selger er suveren, og kan selv velge hvem han eller hun vil selge boligen til. Reglene gir dermed mulighet til å diskriminere enkelte grupper mennesker. Så lenge reglene er slik, er det lite man kan gjøre, sier rådgiver Jarle Vinje i Forbrukerrådet til Aftenposten.

<B>- ET PROBLEM:</B> Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås.