Lesbiske blir gravide i utlandet

Mer enn 50 norske lesbiske kvinner drar hvert år til utlandet for å få barn. Kvinnene får den behandlingen de blir nektet i Norge: Inseminasjon og prøverørsbefruktning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Danske og britiske fruktbarhetsklinikker har årlig over 150 norske kvinner som pasienter. Tall Dagsavisen har innhentet viser at mer enn en tredel av disse er lesbiske.

Lett å omgå

Mange drar til Storbritannia der leger har lov til å hjelpe kvinner uten mann med å bli gravide. Enda flere lesber drar til Danmark for å få hjelp. I 1997 ble det forbudt for danske leger å hjelpe kvinner som ikke bor sammen med en mann. Men det er lett å omgå loven. I Danmark finnes også den eneste lovlige klinikken. Den er drevet av jordmor Nina Stork. Stork regner med at en kvinne i gjennomsnitt må få fem inseminasjoner for å bli gravid. Hver behandling koster rundt 4000 kroner.

Høy inntekt

- Jeg har laget denne klinikken som en reaksjon på den danske loven som forbyr leger å hjelpe lesbiske mødre å få barn, sier Stork. Hun mener at kvinnene som oppsøker klinikken er velutdannene og har høy inntekt.

- Det er ikke lett å få barn, og de som kommer til klinikkenhar tenkt lenge på det, sier Stork.