Lesbiske får barn av Stork

Kvinner som vil ha barn uten en mann, får barn av Stork - for 3900 kroner. Nina Storks klinikk i København har hittil gjort 280 kvinner gravide ved inseminasjon. 37 av dem er norske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KØBENHAVN (Dagbladet): Stadig flere norske kvinner oppsøker Jordermoderklinikk Stork i København for å bli inseminert. Over 15 prosent av kunderegisteret har norsk nasjonalitet. 37 norske kvinner har blitt gravide siden klinikken åpnet i 1999.

For 3900 danske kroner kan kvinner under 46 år etter godkjennelse fra klinikken få hjelp til å sette barn til verden. Dette skjer ved inseminasjon av sæd fra en anonym eller privat donor. Har du eggløsning og alle papirene i orden, kan inseminasjonen bli unnagjort i løpet av en ettermiddag.

Jordmor Nina Stork, eier og daglig leder av klinikken, tar hånd om de rundt 70 kundene som kommer til klinikken hver måned.

- Dette er et viktig tilbud til alle slags kvinner, sier Stork. Hun retter utsagnet mot lesbiske kvinner spesielt.

- Mange foreslår en tur på byen for lesbiske kvinner som vil ha barn, for så å bli gravide på denne måten. Men tenk hvis du foreslo dette til en heteroseksuell kvinne som ikke kan få barn med sin mann. Det er jo helt respektløst, sier Stork.

Hun legger til at du i tillegg ikke har noen garanti for at mannen ikke er bærer av en sykdom.

TOTALT HAR KLINIKKEN vært med på å føde fram 296 barn på 280 kvinner. Ni av dem fikk tvillinger. På bordet i venterommet ligger «The Guide to Lesbian and Gay Parenting» og ei bok om de etiske problemene ved kunstig befruktning. Under ligger albumet med bilder av de mange underverkene.

- Men tror du barna vil lide av at de vokser opp med to foreldre av samme kjønn?

- Nei, for de får det slettes ikke dårligere. Det viktigste er at de får kjærlighet, nærhet og omsorg, og jeg føler at de fleste barna som fødes som resultat av inseminasjon, er «overskuddsbarn». De er vel overveid og høyt ønsket.

- Hva synes du om at homofile par i Norge ikke får adoptere hverandres barn før det har fylt tolv år?

- Det synes jeg er diskriminerende overfor barnet. Det vil føle at det ikke er godt nok, og det er noe av det verste man kan gjøre mot et barn. Og tenk hvis den biologiske moren dør. Da har barnet ingen rettigheter i forhold til hvem som skal ha omsorgen videre.

- Bør inseminering av lesbiske par bli legalisert i andre land?

- Ja, selvfølgelig. Når nordmenn må dra helt til Danmark og betale for noe dansker kan få helt gratis, blir dette diskriminerende ikke bare overfor barnet, men også for kvinnen som må dra tilbake til et land hvor inseminering ikke er lovlig, avslutter Stork.

- Men tror du det kommer til å skje i Norge?

- Det kommer an på hvor stort Kristelig Folkeparti er i Norge. Kristne mennesker jeg møter i hverdagen er åpne og tolerante mennesker, men jeg vet ikke hva som skjer når «prestene» kommer på Tinget, sier hun.

NINA STORK STARTET klinikken som en protest mot den danske lovgivningen i 1997, som forbyr leger å inseminere kvinner som ikke er gift eller er samboende med en mann.

- Det var store mediedebatter da klinikken åpnet, men den eneste reelle motgangen vi hadde var fra Kristeligt Folkeparti. Siden har partiet gått i spissen for å stenge klinikken, men hver gang har forslaget blitt nedstemt.

- Var dere bekymret for klinikken?

- Ja, men hele pressedebatten det medførte ble veldig positiv for lesbiske kvinner og deres rett til å bestemme over sin egen kropp. Jeg husker en gang under en TV-debatt hvor en av de kvinnelige KrF-politikerne ble spurt om hun virkelig syntes at lesbiske kvinner er syke. Da svarte hun: «Nei, men de kan behandles.» Dette fikk vanlige mennesker til å tenke at nå hadde de gått for langt, sier Stork.

Ved jordmorklinikken Stork derimot skal alle medisinske prøver være i orden før det foretas en inseminasjon. Sæd fra anonyme donorer kjøpes fra en lege i København og lagres ved klinikken. Kvinnen kan selv komme med ønsker om hva slags øyefarge, hårfarge og høyde donoren skal ha, men får ikke vite noe mer om verken bakgrunn eller intellekt.

- Noen kvinner velger å kjøpe donorsæd fra USA, hvor barnet kan få oppgitt identiteten til faren etter fylte 18 år. Men få velger denne løsningen fordi det både er dyrt og krunglete, opplyser Stork.

50 PROSENT AV ALLE kundene er lesbiske kvinner, og 37 prosent er enslige kvinner. Resten består av heteroseksuelle som har vanskeligheter med å få barn. Gjennomsnittsalderen for enslige kvinner ligger i slutten av 30-åra. For lesbiske og heteroseksuelle kvinner er den veldig varierende.

Jordermoderklinikken har jordmødre og sykepleiere og består av et nokså lite lokale; et rom for samtaler med kunden, et rom for inseminering, et laboratorium og et venterom.

- Er det lang ventetid?

- Nei, ca. en måned.

Den totale prisen for behandlingen er avhengig av hvor mange insemineringer du trenger.

- Litt under 40 prosent blir gravide ved første forsøk, men de fleste trenger rundt tre behandlinger, sier hun. Klinikken har åpent sju dager i uka hele året rundt.

- Vi må alltid være tilgjengelige når kvinnene får eggløsning.