Lesbiske muslimer og gifteklare menn

Se bilder fra homoparaden i Oslo!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Homoparaden er nødvendig. Så lenge homofile og lesbiske trues på livet for sin legning, vil det fargerike opptoget gå i Oslo og mange andre byer i Norge og verden.

Det sier avtroppende leder i Landsforeningen for lesbiske og homofile Jon Reidar Øyan til NTB.

Lørdag frontet Jon Reidar Øyan for siste gang det fargerike opptoget gjennom gatene sentralt i Oslo. Onsdag er det slutt etter fire år.

- Tre ganger det siste halve året er jeg truet på livet. Det er guffent å måtte gå med voldsalarm. Det har jeg gjort siden den siste trusselen i mars. Nå skal det bli deilig å opptre litt mer tilbaketrukket, sier Øyan, som nå skal bruke sine erfaringer i et av landets mest profilerte PR- og informasjonsbyråer.

Langt igjen


Også Oslos homoprofilerte byrådsleder Erling Lae (H) mener det er langt igjen før Skeive Dager og homoparaden har utspilt sin rolle. Til det er det for vanskelig å bli kvitt fordommene i samfunnet.

- Det tror jeg aldri skjer, fordi det er alltid sånn at de mange vil definere hva som er normalt ut fra seg selv. Og det betyr at en minoritet vil alltid måtte jobbe for toleranse, sier den populære byrådslederen til NTB.

Han forsikrer at dette ikke blir hans siste tur i homotoget.

- Nei, helt sikkert ikke. Uansett om jeg er byrådsleder eller ei, sier han med ettertrykk, og legger til: - Er jeg byrådsleder går jeg foran. Er jeg ikke det, så går jeg midt inni.


Homomuslim


I årets parade sto to temaer sentralt: Homofile og lesbiske muslimer, i paraden kledd i heldekkende og anonymiserende burka, og internasjonal solidaritet med lesbiske og homofile i mer enn 30 land som fortsatt praktiserer dødsstraff for denne «uhørte» legningen.

Over hele verden utsettes mennesker for vold fordi de elsker en av samme kjønn, eller fordi de har et annerledes kjønnsuttrykk enn det som er vanlig.

BYRÅDSLEDER I PARADE: Oslos byrådsleder Erling Lae sier at ikke skal slutte å gå i homoparaden i Oslo. - Er jeg byrådsleder går jeg foran. Er jeg ikke det, så går jeg midt inni, sier den profilerte homofile politikeren. ALLE FOTO: JOHN T. PEDERSEN
BYRÅDSLEDER I PARADE: Oslos byrådsleder Erling Lae sier at ikke skal slutte å gå i homoparaden i Oslo. - Er jeg byrådsleder går jeg foran. Er jeg ikke det, så går jeg midt inni, sier den profilerte homofile politikeren. ALLE FOTO: JOHN T. PEDERSEN Vis mer

- Lovverket i mer enn 70 land gir rom for alt fra pisking og lange fengselsstraffer til dødsstraff for lesbiske og homofile. Så denne paraden står også i solidaritetens tegn til våre søstre og brødre utenfor Norges grenser, sier LLH-leder Øyan.

Han presiserer at det strenge lovverket i mange land ikke håndheves av myndighetene, men lovverket legitimerer likevel svært grove overgrep og bringer mennesker til taushet.


Rollemodeller


Avtroppende LLH-leder er helt klar på hva betyr at stadig flere profilerte samfunnsborgere, som blant andre Erling Lae, står fram som homofile: Helt essensielt. De er rollemodeller og forbilder som andre kan identifisere seg med.

- Men det er dessverre fortsatt nødvendig å ha en homoparade. Så lenge vi ikke har kommet lenger i det norske samfunnet i 2008 enn at «homo» er det mest benyttede skjellsordet i norske skolegårder og at 40 prosent velger å være skjult på arbeidsplassen sin i frykt for reaksjoner, sier Øyan.

- Vi ser at vi har fått stadig mer åpenhet i det norske samfunnet, men storsamfunnet har ikke helt har taklet denne åpenheten. Det ser vi ikke minst i forhold til hatvold. Nå må vi jobbe videre med holdningene våre, særlig gjennom holdningskampanjer i skolene.

(NTB)

Lesbiske muslimer og gifteklare menn