Leser du denne saken, skjønner du hvordan det er å være dyslektiker

Trykk på lenka under for å se hvordan det kan oppleves når bokstavene hopper.

STOKKER SEG:  For folk med lese- og skrivevansker er det en litt annen opplevelse å lese. 
Foto:  Thorfinn Bekkelund / Samfoto
STOKKER SEG: For folk med lese- og skrivevansker er det en litt annen opplevelse å lese. Foto: Thorfinn Bekkelund / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For noen er lesingen en kamp. Bokstaver stokker seg, og selv om man ellers har gode evner, oppstår det problemer når man skal skrive eller lese en tekst.

Denne teksten, hvis du trykker øverst i artikkelen, er inspirert av en post Victor Widell satte opp på sin blogg geon.github.io, etter han hadde en samtale med en venninne med dysleksi som forklarte at bokstavene hoppet rundt. Han laget et script hvor han prøvde å vise hvordan det kan oppleves dersom bokstavene hopper rundt. Helt det samme, er det nok ikke, men kanskje du får deg en åpenbaring likevel?

- Øyeåpner Generalsekretær i Dysleksi Norge, Caroline Solem synes tekster som dette kan være en øyeåpner:

- Dette er en morsom visuell fremstilling av hvordan det er å ha dysleksi. Som mannen bak selv også påpeker, er nok ikke dette en nøyaktig eller representativ gjengivelse. Dysleksi oppleves veldig forskjellig fra person til person. Likevel, her var det mange som fikk øynene opp for hvor vanskelig det kan være å avkode ord. Det er vi glade for!

Statped antar at tre til fem prosent av elevene både i Norge og internasjonalt, har dysleksi.Før kalte man det «ordblind» og du forstår kanskje hvorfor når du ser hvordan denne ellers lesbare teksten ser ut i «dysleksimodus».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer