Leser du denne saken, skjønner du hvordan det er å være dyslektiker

Trykk på lenka under for å se hvordan det kan oppleves når bokstavene hopper.

STOKKER SEG:  For folk med lese- og skrivevansker er det en litt annen opplevelse å lese. 
Foto:  Thorfinn Bekkelund / Samfoto
STOKKER SEG: For folk med lese- og skrivevansker er det en litt annen opplevelse å lese. Foto: Thorfinn Bekkelund / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

[ KLIKK HER FOR Å SE DYSLEKSIVERSJON AV ARTIKKELEN ]

(Dagbladet): For noen er lesingen en kamp. Bokstaver stokker seg, og selv om man ellers har gode evner, oppstår det problemer når man skal skrive eller lese en tekst.

Denne teksten, hvis du trykker øverst i artikkelen, er inspirert av en post Victor Widell satte opp på sin blogg geon.github.io, etter han hadde en samtale med en venninne med dysleksi som forklarte at bokstavene hoppet rundt. Han laget et script hvor han prøvde å vise hvordan det kan oppleves dersom bokstavene hopper rundt. Helt det samme, er det nok ikke, men kanskje du får deg en åpenbaring likevel?

- Øyeåpner Generalsekretær i Dysleksi Norge, Caroline Solem synes tekster som dette kan være en øyeåpner:

- Dette er en morsom visuell fremstilling av hvordan det er å ha dysleksi. Som mannen bak selv også påpeker, er nok ikke dette en nøyaktig eller representativ gjengivelse. Dysleksi oppleves veldig forskjellig fra person til person. Likevel, her var det mange som fikk øynene opp for hvor vanskelig det kan være å avkode ord. Det er vi glade for!

Statped antar at tre til fem prosent av elevene både i Norge og internasjonalt, har dysleksi.Før kalte man det «ordblind» og du forstår kanskje hvorfor når du ser hvordan denne ellers lesbare teksten ser ut i «dysleksimodus».

Ifølge Dysleksi Norge defineres dysleksi som alvorlige lese- og skrivevansker. Dyslektikere har ofte problemer med for eksempel:

* Forholdet mellom lyder og bokstaver: De blander lettere lyder som b og p, eller b og d. De sliter med å høre hvilke bokstaver ord slutter og begynner på. Det gjør at det tar lengre tid å lære å lese og skrive.

* Å avkode ord: De bruker lang tid med å forstå betydningen av hvert enkelt ord. Fordi avkodingen tar så lang tid, blir det vanskeligere å få med seg helheten. Men dersom de får teksten lest opp, har de som regel ingen problemer med å forstå helheten.

* Dyslektikere har ofte problemer med dobbeltkonsonant, særskriving (orddeling) og de skriver ofte ordene slik de høres ut.

* De har også problemer med at linjene eller bokstavene «hopper på papiret».

Det er særlig det siste punktet som kan være lettere å forstå etter å ha lest denne teksten.

Mange har dysleksi Kjente personer med dysleksi inkluderer blant andre politikere som Erna Solberg, Trine Skei Grande, Knut Arild Hareide, polfarer og forlegger Erling Kagge, forfatter og eventyrer Samuel Massie, sanger Anne Grethe Preus, gründer Siri Kalvig, hekkeløper Isabelle Pedersen, industrieier Kjell Inge Røkke, forfatter Anna Fiske, konsernsjef Hans Kristian Torgersen, skuespiller Per Kristian Ellefsen og sjefredaktør Espen Egil Hansen (kilde: Dysleksi Norge).

Internasjonalt er det blant andre Steven Spielberg, Kiera Knightley og Jennifer Aniston.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer