FÅR DOMMEN: Eirik Jensen ankom sal 250 i Oslo tingrett 09.22 i dag tidlig. Han får i dag dommen mot seg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Video: NTB Scanpix. Vis mer

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Leser opp dom på 105 sider: - Dommen er enstemmig

Tingrettsdommer Kim Heger sier ingenting av det som ble behandlet bak lukkede dører har betydning for skyldsspørsmålet eller straffeutmålingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 09.30 i dag begynte tingrettsdommer Kim Heger og fagdommer Sven Olav Solberg opplesningen av Oslo tingretts dom mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen.

DIREKTE FRA RETTEN: Domsavsigelsen mot Jensen

Det er gått nesten fire måneder siden siste del av hovedforhandlingene i rettssaken 24. mai i år.

Opplesningen vil ta cirka fire timer, og først hele til slutt kommer slutningen - altså om retten finner de to skyldig eller ikke.

Retten har kommet fram til at de mener at Cappelen snakker sant om egen hasjimport og at hans forklaring om det er troverdig.

Samtidig mener de Eirik Jensens forklaring ikke er troverdig, og at det er helt usannsynlig at Jensen ikke visste om Cappelens hasjvirksomhet, slik han selv har forklart.

Han mener Jensen har «trådt inn i sirkelen for straffbar medvirkning» ved å ikke ha stoppet Cappelen.

- Alle hans stillinger har som oppgave å motvirke. Det har vært en forsettelig unnlatelse å ikke gripe inn. Dermed har han trådt inn i sirkelen for straffbar medvirkning. Medvirkningen betyr at Cappelen kunne fortsette hasjimporten, leser Heger.

- Dommen er enstemmig

Retten ble satt 09.31 i dag av Heger.

- Dommen er på 105 sider. Dommen er offentlig, og hele forkynnelsen er offentlig. Dommen en enstemmig, sier Heger.

- Vi leser stort sett hele dommen, bortsatt fra tiltalebeslutningen og påstandene, sier han.

- Ingenting av betydning

Deler av rettssaken ble holdt for lukkede dører, og Jensen sa under første del av sin forklaring at han var en del av et hemmelig prosjekt i politiet.

- Ingenting av det som ble behandlet bak lukkede dører er av betydning for skyld eller straffeutmåling for noen av de to tiltalte, sier Heger.

- Det hemmelige prosjektet er unntatt fra saken her. Det er verken behandlet for åpen eller lukket rett, og retten er ikke kjent med dette, sier dommeren.

Ifølge Heger omhandlet forhandlingene bak lukkede dører blant annet Cappelens informantvirksomhet og Jensens håndtering av Cappelens informasjon.

Deler av dommen vil bli framført som et sammendrag.

I dommen går tingretten gjennom begynnelsen av Cappelen og Jensens forhold, strekker seg fra 1993, som begge har sagt var et nært forhold.

- Vidt forskjellige forklaringer

Begynnelsen av dommen er i stor grad en gjennomgang av beslagene som ble tatt under etterforskningen og hva Cappelen og Jensen har forklart. Cappelen sier Jensen hjalp ham med narkotikainnførsler. Jensen sier de to hadde et kilde- og informantforhold.

Dommen understreker at store deler av tiltalen bygger på Cappelens forklaring.

- De har vidt forskjellige forklaringer om hva kontakten mellom dem besto i, sier dommeren.

Tingrettsdommer Sven Olav Solberg gikk så gjennom de tiltaltes forklaringer. Først Cappelen, som forklarer at Eirik Jensen bidro til hasjimport og at han ga noe informasjon til Jensen. Samtidig forklarte han at bare én straffesak siden 2000 baserer seg på informasjon fra ham. Les mer om Cappelens forklaring her.

Han gikk så gjennom Jensens forklaring, som går på at han var en vellykket politimann og at han hadde nær kontakt med Cappelen. Samtidig mener han det er manipulering fra Cappelen, at han ikke kjente til Cappelens hasjimport og at han aldri har mottatt en krone fra hasjbaronen. Ler mer om Jensens forklaring her.

«Operasjon Silent»

Dommer går også gjennom «Operasjon Silent», da politiet gjorde et brekk mot et av Cappelen-ligaens hasjlager for å se nettverkets reaksjon.

Da Cappelen ble pågrepet i etterkant, ba han om å få snakke med sin kildefører i Oslo-politiet. Det fikk han ikke lov til. Cappelen sa det han hadde å si kom til å bli «bombe».

- Det var lenge mistanke om at Cappelen hadde noen på innsiden i politiet, sier Heger.

8. januar 2014 ble Spesialenheten kontaktet av politiet i Asker og Bærum. Cappelen forklarte om sitt samarbeid med Jensen og villig til å møte Spesialenheten.

- Alle involverte var kjent med at en mulig mistanke gikk mot Jensen. Spesialenheten åpnet 10. januar en strengt hemmelig og lukket etterforskning av Jensen, refererte Heger fra dommen.

24. februar 2014 ble Jensen pågrepet, siktet for grov korrupsjon og varetektsfengslet dagen etter.

Hasjligaen

LESER OPP DOMMEN: Tingrettsdommer Kim Heger. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LESER OPP DOMMEN: Tingrettsdommer Kim Heger. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Dommen understreket at etterforskningen og hovedforhandlingen har vært usedvanlig bredt dekket i pressen, sosiale medier og at den har hatt stor allmen interesse.

- Det er bare bevis ført i retten under hovedforhandlingen som legges til grunn for avgjørelsen. Det som ellers er kommet i pressen, er ikke noe retten ser hen til. Påtalemyndigheten har bevisbyrden. Enhver rimelig tvil skal komme de tiltalte til gode, sier Heger.

Dommer Heger gikk også gjennom straffen mot hasjligaen Gjermund Cappelen ledet, og understreket at Cappelen ikke fikk utmålt straff i den saken, selv om han er dømt. Cappelen har erkjent alle forhold i tiltalen. Cappelen er tiltalt for innførsel av over 16 tonn hasj over 77 innførsler.

- Hovedforhandlingen varte i 68 rettsdager. De tiltalte forklarte seg i 12 dager hver. Noen partier av hovedforhandlingen gikk bak lukkede dører, oppsummerte Heger.

Saken oppdateres