- Leser statistikk som fanden leser bibelen

Ap slakter Høyres uføre-stikk til Støre

UNYANSERT: Fredric Holen Bjørdal, som sitter i Stortingets arbeids- og sosialkomite, er alt annet en imponert over Steffan Heggelunds(H) omgang med tall og statistikk. Her er han fotografert sammen med avtroppende nestleder Helga Pedersen. Foto: Arbeiderpartiet
UNYANSERT: Fredric Holen Bjørdal, som sitter i Stortingets arbeids- og sosialkomite, er alt annet en imponert over Steffan Heggelunds(H) omgang med tall og statistikk. Her er han fotografert sammen med avtroppende nestleder Helga Pedersen. Foto: ArbeiderpartietVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyres Steffan Heggelund leser statistikk som fanden leser bibelen, ifølge Fredric Holen Bjørdal (Ap).

- Å forsøke å skape inntrykk av at vi ikke tar på alvor unge som faller utenfor arbeidsmarkedet, er helt bak mål. Det tror jeg han forstår, selv i sin jakt på å sanke billige politiske poenger, sier Ap-politikeren til Dagbladet.

- Dette angrepet er både unyansert og feil. Det tar seg dessuten dårliug ut at det største regjeringspartiet kritiserer opposisjonen, uten å selv komme med sine forslag til løsninger. Det er dette angrepet fullstendig blottet for, legger han til.
 
- Bør ikke kalle seg Ap Holen Bjørdal, som sitter i Stortingets arbeids- og sosialkomité sammen med Heggelund, er oppgitt over sin komitékollega, som i dagens Dagbladet hevder at Ap-leder Jonas Gahr Støre ikke tar utenforskap på alvor - og anklager ham for å virke uberørt av utviklingen blant unge uføre. 
     
- Et arbeiderparti som ikke tar innover seg utfordringene knyttet til arbeidsmarkedet, har ingenting med å kalle seg et arbeiderparti, sier Høyre-politikeren til Dagbladet.

Holen Bjørdal langt fra imponert over resonnementet som leder fram til den konklusjonen: Heggelund roter med tall - og blander sammen antall og andel, ifølge Holen Bjørdal. 

- Det avgjørende er andelen. Når befolkningen øker, skal det mye til for at antallet går ned. Det er elementær statistikk.

- Men Heggelund peker på at også andelen unge på uføretrygd har økt voldsomt de siste årene?

- Ja, og det er bekymringsfullt. Men andelen uføre totalt sett utgjorde 9,3 prosent av befolkningen i desember 2013, noe som var en svak nedgang fra året før. I løpet av de siste ti årene har andelen sunket med litt over ett prosentpoeng.

- Heggelund gir inntrykk av at nærmere 650 000 nordmenn tilhører et slags utenforskap. Men i det tallet finner vi: ca 300 000 uføre, ca 100 000 på sykepenger, 170 på arbeidsavklaringspenger, 75000 arbeidsledige og de som til enhver tid mottat sosialhjelp. Noen av dem er telt to ganger, siden de tilhører flere av gruppene. Så tallene han viser til, stemmer ikke, fortsetter han.
 
- Hva er Høyres løsninger? Holen Bjørdal mener det mest relevant tallet å vise til, er NAVs statistikk over helserelaterte ytelser. Ved utgangen av 2013 mottok til sammen 578 000 personer en helserelatert ytelse, noe som tilsvarer 17,8 prosent av befolkningen i alderen 18-66 år. Dette er en nedgang på 12 000 personer sammenlignet med utgangen av 2012. Både antallet personer og andelen av befolkningen som mottar en helserelatert ytelse har gått ned hvert år siden 2010, og målt som andel av befolkningen har den ikke vært lavere siden 2001.

-UBERØRT: Høyres Stefan Heggelund mener Ap-leder Jonas Gahr Støre virker uberørt av utviklingen blant unge uføre. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
-UBERØRT: Høyres Stefan Heggelund mener Ap-leder Jonas Gahr Støre virker uberørt av utviklingen blant unge uføre. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Andelen gikk ned da vi satt i regjeringen, sier han.

Holen Bjørdal er imidlertid enig med Heggelund om at det er mange unge som sliter med å få en fot innenfor arbeidslivet. 
  
- Det er en situasjonen vi må følge tett og fortløpende komme tiltak. Det er blant annet derfor vi innførte ungdomsgarantiene, som sikrer tidlig innsat og tiltak for ungdom, en garanti Høyre alltid har vært imot, sier Holen Bjørdal, som også viser til uførereformen som trer i kraft 1. januar.

- Det påfallande med dette angrepet på Arbeiderpartiet, er at vi ikke får vite Høyres resept. Foreløpig ser den slik ut: kutt i permitteringsordningen, kutt i arbeidsmarkedstiltak, mer midlertidighet, og en fordelignspolitikk som gir mest til dem som har mest fra før. Der man har prøvd denne medisinene før, som i Sverige, er arbeidsledigheten blant unge snart tre ganger så høye som i Norge. Vi gleder oss til å diskutere statistikk med Heggelund i september 2017, selv om vi frykter at det ikke vil være særlig oppløftende tall.

-UNYANSERT:Oslo Høyres Stefan Heggelund imponerer ikke Ap's stortingsgruppe med sin bruk av NAV-statistikk. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
-UNYANSERT:Oslo Høyres Stefan Heggelund imponerer ikke Ap's stortingsgruppe med sin bruk av NAV-statistikk. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer