Leser til eksamen

I en ni kvadratmeters celle sitter Veronica Orderud alene 23 timer i døgnet. Her fordyper hun seg i fagbøker og Knut Hamsun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den drapssiktede 27-åringen skulle etter planen ta avsluttende eksamen på Veterinærhøgskolen til høsten. Nå tviler advokatfullmektig og fungerende forsvarer Ina Strømstad på om 27-åringen er i psykisk stand til å gjennomføre planene.

- Det spørs om hun klarer å ta eksamen. Det er en stor psykisk belastning å sitte i varetekt. Men Veronica leser uansett svært mye fagbøker på cella.

- I tillegg går det i skjønnlitteratur. Jeg vet hun blant annet har bedt om Knut Hamsun, sier Strømstad.

Ni kvadratmeter

Fra sin celle i Gjøvik kretsfengsel har Veronica Orderud relativt beskjeden utsikt utover mjøsbyens sentrum. Cella til Veronica er på vel ni kvadratmeter og har varmt og kaldt vann, toalett, seng, kjøleskap, bokhylle og skrivebord.

Veronica Orderud er underlagt brev- og besøkskontroll. Hun har tilgang til aviser, men alle artikler om trippeldrapet er nøye sensurert. Fra forsvarerne har hun også fått ukeblader.

Strømstad forteller om en 27-åring som er veldig utadvendt og samfunnsengasjert, og som er svært opptatt av hvordan det står til med dyrene og med ektemannen Per Kristian Orderud.

- Hun spør stadig om hvordan det går med Per Kristian, om han får like bra stell som hun får på Gjøvik. Veronica skryter av behandlingen hun får av de ansatte i fengslet, sier Strømstad.

Familiebesøk

Veronica Orderud har til nå hatt tre besøk i fengslet. For noen uker siden av moren og hennes ett år gamle niese. Tidlig denne uka var faren, Sverre Martin Kirkemo, og hans kjæreste på besøk. Torsdag kom moren tilbake sammen med Veronicas tante og onkel.

Besøkene gir 27-åringen ekstra motivasjon, selv om de blir nøye overvåket av en representant fra politiet.

Veronica Orderud skriver også brev til venner. Disse brevene blir imidlertid aldri sendt.

- Noe av det verste med å være underlagt brev- og besøkskontroll er at du ikke får kontakt med de andre innsatte, sier Strømstad.

Veronica blir fulgt til toalettet, hun må lufte seg én time i ensomhet hver dag. Hun får ikke får benytte treningsrom eller oppholdsrom sammen med de andre innsatte.