Lesere i kø for å spørre Jens

Dagbladets lesere sprengte alle telefonlinjer for å komme med spørsmål til statsminister Jens Stoltenberg i går. Her er svarene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Marit Jakobsen (35), student, Bærum: - Gratulerer, det er godt å ha deg på plass som statsminister. Hvordan vil du skaffe boliger til enslige lavtlønte?

Jens: - Det aller viktigste er å legge til rette for bygging av langt flere boliger. Dette vil dempe presset i boligmarkedet og redusere prisene. Vi må også få flere utleieboliger.

Tor Pettersen (50), lærer, Fredrikstad: - Jeg har ventet på deg lenge nå. Vil det komme en økning av den lave uføretrygden?

Jens: - Jeg kan love deg en økning i trygdeoppgjøret, men om den blir vesentlig, kan jeg ikke si.

Else Zadora, pensjonist, Odalen: - Eldretjenesten her i Sør-Odal går for å være den verste i landet. Jeg og andre får nesten ikke hjelp. Hva vil du gjøre med det?

Jens: - Det er helt uhørt hvis dere ikke får hjelp. Alle som trenger det, har krav på pleie og omsorg. Men jeg kjenner ikke forholdene i din kommune spesielt.

Willy H. Olsen (56), pensjonist, Rygge: - Gratulerer så mye som statsminister. Dette gikk fort! Kan du gjøre Østfold om til et frihandelsfylke for å stoppe handelslekkasjen?

Jens : - Nei jeg tror ikke det - selv om jeg selv har hytte i Østfold. Da vil Akershus oppleve handelslekkasjen. Men vi er opptatt av billigere matvarepriser i Norge.

Per Ekholdt (67), pensjonist, Nesodden: - Hvorfor må virkemidlene i miljøpolitikken ramme dem med dårligst råd? De rike kan kjøre så mye bil de vil, eller bruke så mye strøm de vil, uansett hvor høye avgiftene er.

Jens: - Ja, men du må også huske på at avgifter opp gjennom årene har gjort det mulig å redusere skatten for vanlige lønnsmottakere.

Per Olav Moss (19), student, Hallingdal: - Hvorfor er det så lave straffer i Norge?

Jens: - Jeg mener ikke straffene er for lave. Men det er viktig at politiet og domstolene handler raskt, så forbryteren blir satt i fengsel og kan begynne soning og rehabilitering.

Odd Skyttum (70), pensjonist, Oslo: - Politikerne har i årevis underregulert grunnbeløpet i Folketrygden i strid med løftene da den ble innført i 1966. Vil regjeringen gjøre noe med det?

Jens: - Vi ønsker ikke noen underregulering av grunnbeløpet, og pensjonistene har jo også hatt en realvekst i disse årene selv om den ikke har vært like stor som for andre grupper.

Bjørn Kordahl, (70), pensjonist, Oslo: (på vegne av flere som ringte inn om dette):- Den offentlige støtten til begravelser er altfor liten i forhold til kostnadene. Mange må ta opp lån for å gi sine kjære en anstendig begravelse.

Jens: - Jeg satt to år i sosialkomiteen og hadde bl.a. ansvar for gravferdsstøtten. Jeg var gravferdspolitisk talsmann så å si, så dette vet jeg at mange er opptatt av. Jeg er ikke sikker på detaljene i dag, men jeg mener å vite at Ap i et landsmøtevedtak går inn for økt offentlig gravferdsstøtte til dem med dårligst råd.

Cathrine Jakobsen (10), Sanner: - Gratulerer med ny jobb. Jeg er 10 år, snart 11. Flott at du ble statsministeren vår, kan jeg få autografen din?

Jens : - Tusen takk, det var hyggelig av deg. Jeg har en sønn som er 10 år, jeg. Hvis du skriver til meg og gir meg fullt navn og adresse, skal du få autografen min.

Alexander Borgen (33), barnevernspedagog, Hønefoss: - Jeg synes forskjellen mellom offentlig ansatte og privat ansatte bare øker. De privatansatte får bl.a. en mengde frynsegoder som vi i det offentlige ikke får. Hva vil du gjøre med det?

Jens: - De siste årene er langt flere frynsegoder blitt beskattet som vanlig inntekt. Dermed blir noe av forskjellen mindre.

Arne Simensen (71), pensjonist, Sarpsborg: - Jeg er jeger, og jeg synes det er helt horribelt hvordan dere behandler oss. Det er ikke mulig å jakte lenger, for det er satt opp ulvegjerder overalt her. Vi har ikke bruk for ulv i Østfold.

Jens: - Er du klar over at du snakker med en tidligere ulvepolitisk talsmann? Hvis vi skal kunne kreve at andre land tar vare på sine rovdyr, må vi også passe på ulven vår. Vi vil legge til rette både for ulv og sau og jegere.

Finn Reinhardsen (52), helsevesenet, Oslo: - Mener du at homofile og lesbiske bør få adoptere barn? I så fall er det dårlig gjennomtenkt. Jeg er selv adoptert, og jeg mener at barna bør få både mor og far.

Jens: - Utgangspunktet for all adopsjon er barnets beste. Jeg mener at seksuell legning ikke skal være et hinder for å få adoptere. Vi har vedtatt å gjennomgå lovverket på det området.

Dag Walle (25), uføretrygdet, Sandefjord: - Hvordan skal vi som går på trygd og i halv jobb få det bedre? Jeg er i halv jobb og tjener bare rundt 110000 kroner i året. Hva med skattelette?

Jens: - Allerede i budsjettet i fjor forsøkte vi å hjelpe trygdede i halv jobb ved å øke bunnfradragene. Å gjøre det lettere og mer lønnsomt å kombinere arbeid og trygd, er en god idé, som vi vil følge opp. Men jeg kan ikke love noe akkurat nå.

Harald Stensrud, (34), Oslo: - Stoltenberg feiret 41 års bursdag forleden og da ga han uttrykk for at han ikke er spesielt ung lenger. Et annet sted så jeg at han ville ha mange statsråder fra sin egen generasjon.

- Jeg vil råde ham til å lese krønikebøkene i Bibelen. Der står det bl.a. om kong Salomo som også var 41 år da han overtok. Kong Salomo ville bare søke råd hos sine jevnaldrende, - og det gikk heller dårlig med han, da. Så mitt råd til Stoltenber er: Les krønikebøkene i Bibelen.

Jens: - Jeg takker for rådet. Det er viktig for enhver regjering å ha bredde, også aldersmessig. Det er folk helt opp til 60 års alderen i min regjering. Jeg tror du får noe erfaring med alder som du ikke kan erverve som ung. Men det er også noe du mister. Det er ikke så viktig om gjennomsnittsalderen i en regjering er 43 år eller 48 år. Det som er viktig er at den ikke består av bare 43-åringer eller bare 48-åringer.

Telefonstorm: Dagbladets lesere brant tydeligvis inne med en rekke spørsmål.