Leste dikt og matet fuglene

Sykepleier Robert Ellis passet på Saddam og opplevde de mykere sidene hans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Robert Ellis (56) pleide Saddam Hussein i fengselet i Camp Copper. Han så henrettelsen av Saddam på TV hjemme i sin egen stue lørdag, og la merke til at han nektet å ha på seg hette.

- Typisk Saddam. Han var en gangster, brutal og tøff, forteller Ellis.

Men til St. Louis Post-Dispatch forteller han også om dikatorens mer ukjente sider.

Robert Ellis ble ringt opp i 2003 og bedt om å ta jobben som sykepleier i fengselet der både Saddam og hans fetter, «Kjemiske Ali», satt. Arbeidsinstruksen var klar.

- Jobben min var å holde ham i live og i form, så de kunne drepe ham en annen dag, sier Ellis.

Ga maten sin til fuglene

I jobben sin måtte han legge til side det han visste om Saddams forbrytelser. Det var andre som skulle dømme. Mens han tok seg av eks-diktatoren, opplevde 56-åringen en gammel mann som leste dikt, snakket om barna og grublet over fremtiden til landet sitt. Saddam Hussein vannet også plantene på cella si - og når han en sjelden gang var ute på en kort luftetur, matet han fuglene med oppspart brød fra måltidene sine.

- Han sa han var bonde da han var ung, og glemte aldri hvor han kom fra, forteller sykepleieren og soldaten.

 VISTE MYKERE SIDER: Vannet blomster, leste dikt og snakket om barna. Foto: EPA/ SCANPIX
VISTE MYKERE SIDER: Vannet blomster, leste dikt og snakket om barna. Foto: EPA/ SCANPIX Vis mer

Saddam snakket også mye om de glade dagene da barna hans var små. Om hvordan han fortalte dem godnatt-historier og pleide dem når de var syke.

Saddam røykte sigarer og drakk kaffe og mente det hjalp ham til å holde blodtrykket nede. Han insisterte på at Ellis skulle røyke sammen med ham.

På et tidspunkt gikk Saddam til sultestreik, og nektet å spise fordi vaktene ga ham maten gjennom en luke i døra. Når de gikk over til å åpne døra, begynte han å spise igjen.

- Han nektet å bli matet som en løve, sier Ellis.

På den lille cella si hadde diktatoren en sprinkelseng og et lite bord med noen bøker og en Koran, to plaststoler, en bønnematte og to vaskefat. I en celle ved siden av hadde han medisinsk utstyr. Saddam var aldri noen vanskelig fange. Han klaget bare hvis det var helt nødvendig.

- Han var dyktig til å takle situasjonen, sier Ellis.

Klemte ham

Da Ellis måtte forlate fengselet for å besøke sin dødssyke bror hjemme i USA, klemte Saddam ham og sa at han ville være hans bror.

Ellis har ingen problemer med å knytte den Saddam han kjenner til den Saddam som er dømt og hengt for forbrytelser mot menneskeheten.

- Når han var hos meg, var han i et annet miljø. Jeg utgjorde ingen fare. Faktisk var jeg der for å hjelpe ham, og han godtok det.

Saddam snakket aldri om døden og viste aldri anger for det han hadde gjort.

- Han sa at alt han gjorde var for Irak. En dag jeg gikk for å se til ham , spurte han hvorfor vi invaderte. Jeg svarte: det er poltikk. Vi soldater bryr oss ikke med den type ting.

- Fikk som fortjent

Ellis sier han vet diktatoren fikk som fortjent, men han er bekymret for at henrettelsen kan gjøre Saddam til en martyr. Det samme sa norske UD og flere irakere i Norge om henrettelsen lørdag morgen. Andre igjen, feiret henrettelsen.

SADDAMS PLEIER: 56 år gamle Robert Ellis forteller.