Corona og vaksine

Leste ikke vaksine-bruksanvisning

21. desember publiserte EU preparatomtalen - «bruksanvisningen» - for Pfizers coronavaksine. Helsedirektoratet leste den ikke før «rundt 6. januar» - ti dager etter at den første vaksinen ble satt. Nå beklager Helsedirektoratet i Dagbladet.

VAKSINE: EU-kommisjonens president, Ursula Von Der Leyden kunngjorde at Pfizer-vaksinen er godkjent for Europeiske land. Video: EU Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

22. januar skrev VG at tusenvis av dem som ble vaksinert med Pfizers vaksine før 8. januar fikk vaksinedoser trukket opp med «feil» kanyle.

I dag kan Dagbladet fortelle at Helsedirektoratet og FHI hadde tilgang på informasjon om at disse kanylene gikk imot EUs anbefaling 18 dager før det - seks dager før den første vaksinedosen ble satt.

Det sto nemlig i EUs preparatomtale - «bruksanvisningen» for vaksinen. Den var fritt tilgjengelig på Det europeiske legemiddelbyråets (EMA) nettsider 21. desember, samme dag som vaksinen ble godkjent av EU. Det bekrefter EMA i en e-post til Dagbladet.

Informasjonen var med andre ord tilgjengelig for hvem som helst.

Statens legemiddelverk leste den samme dag, da de godkjente vaksinen for bruk i Norge. Det bekrefter medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket overfor Dagbladet.

Dagbladet kan imidlertid avsløre at Helsedirektoratet, som har ansvar for innkjøp og distribusjon av vaksineutstyr, ikke leste preparatomtalen før «rundt 6. januar» - 10 dager etter at vaksineringen startet.

Helsedirektoratet beklager

FHI, på sin side, «regnet med at Helsedirektoratet tok seg av vurderingene knyttet til utstyret».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer