Leste terrormailen først etter fem timer

Säpo mottok brevet fra selvmordsbomberen klokka 16.40. Ble lest 21.10.

- KUNNE IKKE FORHINDRET: Säpo skriver i en pressemelding i kveld at de ikke kunne forhindret angrepet selv om de hadde lest e-posten før. Brevet opplyste ingenting om når eller hvor angrepet skulle skje. Foto: REUTERS/Fredrik Persson/Scanpix
- KUNNE IKKE FORHINDRET: Säpo skriver i en pressemelding i kveld at de ikke kunne forhindret angrepet selv om de hadde lest e-posten før. Brevet opplyste ingenting om når eller hvor angrepet skulle skje. Foto: REUTERS/Fredrik Persson/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ti minutter før Taimour Abdulwahab sprengte seg selv i lufta i Stockholm sentrum lørdag, sendte han en e-post til nyhetsbyrået TT og Säkerhetspolisen (Säpo).

Til Säpo ble den sendt til deres offentlige adresse som administreres av person som arbeider vanlig kontortid. E-postene blir videresendt til deres informasjonsavdeling slik at e-post også blir lest på kveldstid og i helgene.

I en pressemelding opplyser Säpo at de mottok e-posten klokka 16.40 på lørdag, men den ble ikke lest før klokka 21.10 om kvelden, skriver Expressen.se.

TT varslet Säpo Tirsdag denne uka sa Claes Ohlsson i Säpo til Expressen at det var TT som varslet dem om at e-posten hadde kommet.

På en pressekonferanse på mandag sa Anders Thornström i Säpo at e-posten hadde blitt lest kort tid etter angrepet.

Etter at TT i dag har publisert informasjon om at det tok fem timer før Säpo leste e-posten, har Säpo sendt ut en pressemelding som bekrefter dette.

- Kunne ikke forhindret I pressemeldinga påpeker Säpo at de sjekker mailtrafikken «løpende, men ikke minuttoperativt».

- Ettersom datafilen ikke inneholdt informasjon om tid eller sted for angrepet, og at det innkom ti minutter før sprengningen, fantes det ingen muligheter for Säkerhetspolisen å forhindra det som skjedde, skriver operativ ansvarlig Anders Thornberg i pressemeldinga.

I e-posten sto det blant annet:

«Nå skal deres barn, døtre og søstre dø, slik våre brødre og søstre og barn dør».

SENDTE E-POST: Taimour Abdulwahab sendte en trusselmail til nyhetsbyrået TT og Säpo ti minutter før han sprengte seg selv. Foto: Privat
SENDTE E-POST: Taimour Abdulwahab sendte en trusselmail til nyhetsbyrået TT og Säpo ti minutter før han sprengte seg selv. Foto: Privat Vis mer