Letaksjonen avsluttet etter ras fra idrettshall

Konstaterer at ingen er tatt av raset. En tredjedel av snøen fortsatt på taket, stor fare for nye ras.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): SISTE: - Leteaksjonen og finsøket i snøen er nå avsluttet og vi kan konstatere at ingen er tatt av raset, sier nasjonal beredskapsansvarlig i Norsk Folkehjelp Sanitet, Erlend Aarsæther til Dagbladet.no.

Redningsmannskapene fryktet lenge at flere personer kunne ha blitt rammet da det gikk et ras fra taket på Storelvahallen på Kvaløysletta i Tromsø i 21.40-tida i kveld.

Barn observert

Folk i området fortalte politiet at de hadde sett to unge gutter på taket før raset gikk, men det ser nå ut til at de hadde forlatt stedet tidsnok.

- Etter det jeg forstår, kan de ha blitt sett så mye som en time før raset, sier operasjonsleder Bengt Gievær Johansen ved Troms politidistrikt til Dagbladet.no.

Politiet mobiliserte mannskaper fra Norsk Folkehjelp med lavinehunder, og flere ambulanser og et redningshelikopter sto i beredskap.

- Vi mobiliserte umiddelbart, og de første fra Norsk Folkehjelp var på stedet etter omlag 30 minutter. Totalt var det rundt 25 personer som søkte etter det to unge guttene som ble sett, opplyste Aarsæther til Dagbladet.no i 22.30-tida.

- Fortsatt stor rasfare

- Værforholdene det siste, med store snøfall tilsier at det er stor skredfare i området, sier Aarsæther.

Han forteller at en tredjedel av snøen fortsatt er på igjen på taket.

- Derfor var det stor bekymring for letemannskapet, og vi måtte iverksette ekstra sikkerhetstiltak. Vi hadde et ekstra mannskap klart i tilfelle det skulle rase igjen mens de drev med finsøket, sier Aarsæther.

- Heldigvis ble ingen tatt av skredet i går, men det er grunn til å understreke at skredfaren i Tromsø-området fortsatt er stor, sier Rune Larsen, som er regional beredskapsansvarlig for Norsk Folkehjelp Sanitet.

Han ønsker ikke å skremme folk bort fra fjellet, men legger vekt på at det er viktig at skiløpere som ferdes i potensielt skredfarlig terreng er utstyrt med opplæringen som kreves og riktig utstyr.

- Dessverre har det ofte vist seg at når været blir bedre og skiløperne kommer ut i

fjellet, at de er den ekstra faktoren som bidrar til å utløse skredene, sier Aarsæther.

Taket ikke ryddet

- Det har rast ut rundt 1000-1500 kubikkmeter snø fra taket på hallen. Dette er et område der det daglig er mye folk som passerer. Det er stor aktivitet i idrettshallen, i tillegg til at stedet ligger i utfartsåren til nærliggende skiløyper, forteller Jens-Ole Tyholdt, som er ansatt i Storelvahallen, til Dagbladet.no.

Han forteller at letemannskapene brukte søkepinner for å gjennomgå det store beltet med tung snø som nå ligger på parkeringsplassen ved Storelvahallen. Flere  biler skal være begravd av snøen.

Ifølge Tyholdt er det ikke noen synlige skader på selve bygningen.

Det har snødd svært mye i Troms de siste dagene. Det er ikke kjent hvorfor taket på den store idrettshallen ikke var ryddet for snømassene.

<B>STOR HALL:</B> Opp mot 1500 kubikkmeter snø har ifølge øyenvitner rast ned fra taket på Storelvahallen i Tromsø sent i kveld. Det var i 23-tida ennå uklart om personer var skadd.