Leteaksjon med tragisk utfall

I bratt og vanskelig terreng under Flydalshornet i Geiranger ble Josephine Grubben som har vært savnet i drøye fire døgn, funnet død tirsdag ettermiddag. Totalt 1.000 personer har deltatt i søkene etter den nederlandske 18-åringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jenta ble funnet klokka 14.35 av letemannskaper. Hun hadde tilsvarende klær som Josephine og ingen andre er meldt savnet i området. Men den formelle bekreftelsen på om det er henne, får vi ikke før onsdag. Da er den foreløpige obduksjonen fra sykehuset i Ålesund klar, sa lensmann Jens Arne Hessegjerde i Stranda og Norddal på en pressekonferanse tirsdag kveld.

Intet kriminelt

Funnstedet og skadene på den omkomne tyder på at dødsfallet skyldes en ulykke.

- Det er ingenting som tyder på at hun er utsatt for noe kriminelt. Skadene hun har er forenlig med fall i fjellet. Alt tyder på at dette var en ulykke, sa en alvorstynget lensmann.

Josephine Grubben forlot Utsikten Hotel Bellevue torsdag forrige uke i 8-tiden om morgenen. Den dagen hadde hun fri fra sommerjobben på hotellet og ville ta seg en fjelltur. Da ingen andre hadde anledning til å være med, la hun ut på tur alene.

Toppen av Flydalshornet er på 1.325 meter over havet, men politiet vet ikke hvorvidt jenta som ble funnet har vært der, heller ikke hvilken rute hun har valgt fra hotellet hun jobbet til funnstedet.

- Det blir bare spekulasjoner. Vi har søkt i ulike områder i prioritert rekkefølge og vi skulle søke i dette området tirsdag. Vi har prioritert en rekkefølge ut fra de sparsomme opplysningene vi hadde, sa lensmann Hessegjerde.

Rasterreng

Nestkommanderende skadestedsleder Magne Tjønnøy karakteriserer området der den omkomne ble funnet som svært vanskelig.

- Flydalshornet er veldig bratt. Det er rasterreng vinterstid og sparsom vegetasjon om sommeren. Det er et meget, meget bratt og vanskelig parti hun ble funnet i, men det var lett å se henne når vi først søkte der, sa Tjønnøy.

Like før klokka 18 bar politifolk den døde ned fra stedet hun ble funnet og hun ble fraktet videre til Ålesund i bil. Sykehuset i Ålesund foretar obduksjonen.

Været i Geiranger har vært stort sett praktfullt de siste dagene med strålende solskinn og gode leteforhold, men i det den omkomne ble fraktet ned fra funnstedet høljet regnet ned.

Takker alle

Totalt har 1.000 personer deltatt i letingen etter Josephine Grubben. Lensmannen er svært fornøyd med deres innsats og takker alle som har deltatt. Også Josephines familie har satt stor pris på innsatsen.

- Alle som har hjulpet til å lete, både Røde Kors og Heimvernet, og politiet har gjort en fantastisk innsats. De lokale som bor her har også hjulpet oss mye. Vi setter også stor pris på alle telefoner vi får fra naboer og venner i Holland. Det er en stor støtte i denne tiden, sa faren til Josephine, Gerard Grubben til NTB tidligere tirsdag.

Han kom med leid fly til Norge fredag, og har siden bodd på hotellet der datteren hans har sommerjobb. Kontrasten mellom sola som skinner over de vakre fjellene og fjorden og tragedien som utspiller seg der er påtakelig.

Stille hotell

Både han og resten av familien som har vært til stede i Geiranger de siste dagene har vært nedbrutt og utslitt på grunn av uvisshet.

- Dette er ufattelig. Det er det vakreste landet og utrolige omgivelser og der ute ligger min datter og dør, sa Gerard Grubben med smerte i stemmen, bare få timer før hans datter ble funnet omkommet.

Familien var på funnstedet tirsdag kveld.

Marek van de Watering, Josephines kjæreste, hans bror og far har sammen med de andre bodd på hotellet der Josephine jobbet mens leteaksjonen har pågått.

- Hele huset her er stille. Alle er stille, både personalet og vi i ledelsen. Det ligger i sakens natur. Dette er grusomt, sier hotellsjef Elsie Andvik ved Utsikten Hotel Bellevue til NTB.

Krisehjelp

Både ansatte ved hotellet og familien har hatt kyndig hjelp til disposisjon.

- Sognepresten har også vært her og hjulpet dem og snakket med dem, sier Andvik, som trolig var den siste som så Josephine i live før hun gikk ut på tur sist torsdag.

Lensmann Jens Arne Hessegjerde er usikker på hvordan bygda vil takle at enda en person er omkommet i fjellene rundt Geiranger.

- Jeg er helt sikker på at dette vil prege bygda. Jeg føler en lettelse over at hun er funnet, selv om det er synd at det gikk som det gikk, sier Hessegjerde.

(NTB-Sofia M. Fossum)

TRAGISK:- Alt tyder på at dette var en ulykke, sa en alvorstynget lensmann Jens Arne Hessegjerde .
OBDUSERES:Den døde kvinnen som trolig er den savnede Josephine Grubben ble tirsdag kveld fraktet ned fra fjellet.