Leteaksjon var unødvendig

Ti snøscooterpatruljer, to redningshelikopter og om lag 35 personer deltok i letingen etter to menn i 30-årene som ble meldt savnet i Jotunheimen påskeaften. Hovedpersonene selv hadde det helt fint.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv ante ikke de to hovedrolleinnehaverne søndag noe om hvilket oppstyr det har vært rundt dem. De fortsatte påsketuren som vanlig med kurs for Gjendebu hvor de skulle overnatte til mandag.

- Mennene har gått der de hadde planlagt å gå, og de har også overnattet på Leirvassbu natt til søndag som planlagt. Problemet er at de to ikke sto i gjestelistene, og dermed ble de meldt savnet til oss, forteller redningsleder lensmannsførstebetjent Torstein Frøyse ved Skjåk lensmannskontor til NTB.

Ikke registrert

Det var et ektepar som hadde gått sammen med de to, og delt rom med dem på Leirvassbu, som søndag ved 15-tiden varslet politiet om at de savnede var i god behold, og at de ikke hadde behov for hjelp.

- Alle fire var registrert på ett navn. Dermed fantes ikke navnene på de to savnede i gjestelistene, forteller Frøyse.

Det medførte at et svært redningsapparat ble satt i sving. Ti snøscooterpatruljer, med to personer på hver scooter, var ute og lette. I tillegg deltok to redningshelikopter, deriblant en Sea-King fra Ørland hovedflystasjon. Totalt var om lag 35 personer med i redningsarbeidet.

Sto ikke på gjestelistene

Før aksjonen ble satt i gang hadde redningsledelsen vært i kontakt med Leirvassbu tre ganger for å få dem til å gå gjennom gjestelistene. Flere andre hytter i nærområdet ble også kontaktet like mange ganger, men ingen hadde registrert navnene på de to savnede.

- Navnene sto ikke der, og ingen hadde sett dem. Dermed satte vi i gang en større leteaksjon, forteller redningsleder Frøyse.

- Skulle ikke navnene på de to ha stått der?

- Det er svært beklagelig at de ikke sto der, men samtidig er det ikke praksis at alle som overnatter, skriver seg inn. Denne redningsaksjonen har gitt oss alle en lærepenge. Hyttene må bli flinkere til å få folk til å skrive seg inn når de ankommer. Vi må bli flinkere til å kontrollsjekke før vi setter i gang en så stor aksjon, og ikke minst: De som beveger seg i fjellet må bli flinkere til å tenke sikkerhet selv, sier Frøyse.

Skal se på rutinene

Leirvassbu er ei privat hytte som ikke er tilknyttet Den Norske Turistforening (DNT). Heller ikke turistforeningen har noe krav om at alle overnattingsgjestene må registrere seg ved ankomst.

Generalsekretær Anne Mari Aamelfot Hjelle sier til NRK at de nå vil gå i dialog med politiet for å få til bedre registreringsrutiner i framtiden.

(NTB)