Letemannskaper finkjemmer ruinene

Unntakstilstand i Florida etter kraftige stormer og tornadoer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Letemannskaper med hunder finkjemmer ruiner for å finne levende eller døde etter de kraftige stormene som rammet Florida fredag.

Fredag kveld hadde de funnet 19 omkomne, men en talsmann for redningsmannskapene sier det kan ta flere dager før de kan fastslå det eksakte tallet på omkomne. Det forelå ikke oversikt over hvor mange som ble skadet i uværet.

Guvernøren i Florida, Charlie Crist, erklærte unntakstilstand i de fire fylkene som ble hardest rammet da kraftige stormer og tornadoer feide inn over sentrale deler av Florida.

Alle de døde er funnet i fylket Lake County, som ble hardest rammet.

Hundrevis av hus ble rasert i stormen, som slo til for alvor tidlig om morgenen, mens folk så og sov. Fordi de sov, var det få som fikk med seg tornadovarslene som ble sendt på radio og TV.

- Stormen kom overraskende. Den kom midt på natta, på den verst tenkelige tiden, da alle lå og sov, sa talsmann for redningssentralen i Lake County, Kevin Lenhart, fredag kveld.

Redningsmannskapene prioriterte å finne eventuelle overlevende som kunne være fastklemt i ruiner, men også å få ut omkomne. Klimarapport

Som et utropstegn til den nye rapporten fra FNs klimapanel, som advarer om mer ekstremvær i tiårene framover, rev de kraftige vindene med seg hjem, forretninger og kirker i et stort område nord for turistområdet Orlando. Ifølge redningssentralen er mer enn 500 bygninger rapportert ødelagt, og uværet var langt kraftigere enn tidligere tornadoer.

VOLDSOMME STORMER: 19 mennesker er funnet omkommet etter stormene i Florida. Letemannskaper sier det vil ta flere dager før det eksakte tallet på omkomne foreligger. Foto: REUTERS
VOLDSOMME STORMER: 19 mennesker er funnet omkommet etter stormene i Florida. Letemannskaper sier det vil ta flere dager før det eksakte tallet på omkomne foreligger. Foto: REUTERS Vis mer

- Denne var mye mer ødeleggende, sier Christopher Patton ved redningssentralen i Lake County.

En talskvinne for utrykningspolitiet i Florida forteller at tornadoen feide fem semitrailere av motorveien i Volusia County.

- De lå strødd over hele motorveien, sier Kim Miller.Strømløse

Uværet tok også strømmen fra nærmere 30.000 mennesker, men fredag kveld hadde nærmere halvparten fått strømmen tilbake, opplyser Cherie Jacobs ved det lokale kraftselskapet progress Energy.

Den nasjonale værtjenesten i USA advarte fredag om stor fare for nye stormer i Florida.

- Den umiddelbare risikoen for en ny tornado er høy, sa værtjenesten i en uttalelse.

(NTB)