MANGE SKADDE: UD bruker nå mye tid på å dobbelsjekke hvorvidt overlevende nordmenn kan være innlagt på sykehus i In Amenas eller andre steder i Algerie. Men for hver time som går øker frykten for at flere av de savnede er døde. Foto: Anis Belghoul / AP / NTB SCANPIX
MANGE SKADDE: UD bruker nå mye tid på å dobbelsjekke hvorvidt overlevende nordmenn kan være innlagt på sykehus i In Amenas eller andre steder i Algerie. Men for hver time som går øker frykten for at flere av de savnede er døde. Foto: Anis Belghoul / AP / NTB SCANPIXVis mer

Leter blant skadde og døde etter fem nordmenn

Identifiseringseksperter fra norsk politi på plass i Algerie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Samtidig som UDs utrykningsteam og annet personell i Algerie nå jobber på spreng med å finne ut om noen av de savnede nordmennene kan ha overlevd, frykter norske myndigheter at svaret ligger i identifiseringen av de mange døde som nå fraktes til hovedstaden Alger.

Etter at trebarnsfaren Oddvar Birkedal (58), som gjemte seg for terroristene i fire dager, i går ble reddet ut fysisk uskadd, gjenstår fem norske Statoil-ansatte som ikke er redegjort for.

- Vi har ennå ikke funnet de fem nordmennene som er savnet, opplyste pressetalsmann Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet til Dagbladet i 10.30-tida søndag.

ID-eksperter UD og politiets eksperter gjennomgår nå blant annet sykehusene i In Amenas og Alger for å se om norske statsborgere i live kan ha blitt fraktet raskt ut fra gassanlegget og nærområdet uten Norges kunnskap eller uten å ha blitt registrert som nordmenn.

- Vi gjennomgår nå listene over sårede og de som unnslapp med håp om at det er nordmenn blant dem,
sier pressetalsmann Frode O. Andersen til Dagbladet.

- Frykter dere at flere av de savnede er drept?

 - Vi kan ikke utelukke at nordmenn har omkommet, men foreløpig har vi ingen bekreftelser på det, sier Andersen.

Han opplyser at norske politifolk som er eksperter på identifisering av omkomne allerede er på plass i Algerie som en del av UDs team.  Norge har også tilbudt Algerie rettsmedisinske eksperter.

Samtidig samarbeider de norske ekspertene med kolleger fra blant andre USA, Storbritannia og Japan.

- Vi har et godt samarbeid med de andre landene som også har savnede statsborgere. Alle de omkomne fraktes nå til Alger for indentifisering, sier Andersen.

- Vil ta noen dager Lederen for Kripos' ID-gruppe, Per Angell, sier identifiseringsarbeidet bør gå «forholdsvis raskt», men at det uansett vil være snakk om flere dager før det er klart. Han bekrefter at én av hans menn er på plass i Alger.

- Han er rådgiver for den norske ambassaden. Vi har også tilbudt algerierne bistand på alle områder i dette arbeidet, men foreløpig regner vi med at de har både kompetanse og kapasitet til å håndtere dette, sier Angell til NTB.

Norge høstet internasjonal anerkjennelse for sitt bidrag til å identifisere de omkomne etter tsunamikatastrofen i Sørøst-Asia i 2004.

- Vi har en god «standing» innen denne type arbeid, og ut fra det jeg har fått høre, er også Algerie et veldig oppegående land når det gjelder identifisering, sier Angell til NTB.

Sammenligner DNA-prøver Angell opplyser at gruppa allerede har en plan for å hente inn DNA fra slektninger og andre identifiserende opplysninger om de savnede så snart Norge får en forespørsel fra algeriske myndigheter. Dette vil da bare ta noen få timer.

- Vi jobber etter en internasjonal standard og samler inn masse informasjon. Den legges inn i et dataverktøy for å matches mot det de finner der nede, forklarer Kripos-lederen.

De algeriske rettsmedisinernes arbeid, i tillegg til transport, samt eventuelt byråkrati og laboratorieanalyser, er grunnen til at Angell mener det vil ta noen dager før identifiseringen er klar.

Vanskelig arbeid Noen av de døde er ille tilredt, og det kan ta tid å få sikker identifisering av samtlige.

Fra før er det kjent at både gisseltakere og gisler trolig ble drept i rakett- eller granatangrep mot flere biler som ble stående utbrent på området i kjølvannet av det første militære framstøtet mot terroristene på torsdag.

På torsdag refererte statsminister Jens Stoltenberg til disse kjøretøyene for å understreke at situasjonene var uoversiktlig.

- Flere kjøretøy ble ødelagt og menneskeliv gikk tapt. De er ikke identifisert, og derfor kan vi ikke si sikkert om det er nordmenn blant de drepte, sa Stoltenberg på pressekonferansen.

ID-EKSPERTER: Per Angell er leder for Kripos' ID-gruppe, som har internasjonalt anerkjent erfaring fra blant annet tsunami-katastrofen i 2004 og terrorangrepene i Oslo og på Utøya i 2011. Arkivfoto: Benjamin A. Ward
ID-EKSPERTER: Per Angell er leder for Kripos' ID-gruppe, som har internasjonalt anerkjent erfaring fra blant annet tsunami-katastrofen i 2004 og terrorangrepene i Oslo og på Utøya i 2011. Arkivfoto: Benjamin A. Ward Vis mer