Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Leter etter 13 nederlendere i dårlig vær og stor skredfare

Utfordrende leteaksjon i fjellheimen i Oppland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet har satt i gang en stor redningsaksjon etter at 13 nederlendere på trugetur utløste flere nødmeldinger nord for Grotli i Skjåk kommune i Oppland. Det er dårlig vær og stor skredfare i området.

- Vi prøver å få kontakt med dem, men har så langt ikke fått det. Det er tydelig at de trenger hjelp, forteller operasjonsleder Atle B. von Obstfelder i Innlandet politidistrikt til NTB fredag formiddag.

Ti personer på snøscooter fra Røde Kors, seks hunder fra Norge redningshunder, to skredeksperter og politiet deltar i aksjonen. Politiet har også rekvirert tråkkemaskin og bandvogn fra Heimevernets skole- og kompetansesenter på Dombås.

Inn med scooterpatrulje Sju snøscooterpatruljer var på vei inn i området klokken 10.45, men de måtte snu og ta av sledene grunnet vanskelige snøforhold.

En time etter er en scooterpatrulje igjen på vei innover til Grønvatnet, hvor nødmeldingene til Hovedredningssentralen ble sendt fra. Meldingene fra nødpeilerne kom via en amerikansk nødmeldingssentral i 8-tiden fredag morgen.

HRS bidrar med redningshelikopter fra Ørlandet og Florø.

- Men vi har foreløpig ikke lykkes å komme fram på grunn av dårlig vær, sier redningsleder Børge Galta ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB.

Luftambulansen forsøkte å fly inn fra Dombås, men måtte fly ut igjen for å fylle drivstoff på grunn av sterk motvind.

Skredfare Operasjonsleder Obstfelder forteller at det har falt 30 centimeter snø i området natt til fredag, og snøskredfaren er på nivå 3 — betydelig — i området.

Gruppen har gått mellom DNT-hytter i fjellheimen siden 21. februar, og de skulle etter planen avslutte turen lørdag.

De er i området ved Danskehytta.

- Vi har snakket med en kontaktperson i Nederland og fått telefonnummer til flere i følget, men vi har ikke fått tak i dem. Det er dårlig dekning i området, sier Obstfelder.

Grønvatnet ligger i et fjellområde nord for Grotli, like ved grensen til Møre og Romsdal.

(NTB)