JENTA SOM BLE BORTE: Politiet har levert ut dette bildet, hvor Emma Alice Smith står øverst til venster. Saken er en av Storbritannias eldste krimgåter.   Foto: AP/Sussex Police
JENTA SOM BLE BORTE: Politiet har levert ut dette bildet, hvor Emma Alice Smith står øverst til venster. Saken er en av Storbritannias eldste krimgåter. Foto: AP/Sussex PoliceVis mer

Leter etter 82 år gammelt jentelik

Emma-Alice Smith forsvant sporløst i 1926. Det tok politiet 82 år å konkludere med at jenta ble drept og dumpet i et tjern.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Et forsvinningsmysterium i beste Stieg Larsson-stil er under opprulling i England.

Emma-Alice Smith var 16 år i 1926, og levde i det lille tettstedet Waldron i Øst-Sussex. Det siste hennes familie så til henne var at hun en desembermorgen satte seg på sykkelen for å nå toget.

En massiv leteaksjon ble igangsatt, men verken Emma, sykkelen eller noen av klærne ble funnet. Oppslagene i lokalavisa ga null tips, og politiet satt igjen uten mistanker i noen retning.

Etter hvert var det bare familien til Emma som var opptatt av skjebnen hennes.

Så seint som på 60-tallet forsøkte faren Sydney Smith desperat å be om tips via et radioprogram.

Det var nytteløst.

Gammelt bilde
Men i dag, over 82 år etter forsvinningen, viser det seg at noen visste noe.

Flere engelske aviser omtalte saken i går, som tok en dramatisk vending den dagen den lokale teaterprodusenten og filmskaperen Valerie Chidson fikk se et svart-hvitt bilde fra midten av 1920-åra.

— Hun jenta forsvant bare, vet du, var det en forbipasserende som sa, og pekte på Emma-Alice Smiths ansikt på bildet.

Chidson ble straks fascinert, og ikke lenge etter overhørte hun et rykte om at en person på sitt dødsleie innrømmet å ha kidnappet og drept 16-åringen. Dermed bestemte hun seg for å grave i historien — utstyrt med filmkamera.

Tilsto for søstera
Den uhelbredelig syke mannen som tilsto ugjerningen, ble pleiet av Emmas søster, og fortalte henne den sjokkerende nyheten i 1953.

Hvorfor søstera ikke gikk til politiet med saken, er uvisst. Men de fikk i hvert fall kjennskap til innrømmelsen — som med åra ble kjent for flere i familien — da Chidson overtalte Emmas grandnevø til å informere politiet i Sussex.

De nedsatte umiddelbart en gruppe for å gjennomgå det de nå tror er mordet på Emma-Alice Smith.

— Emmas søster ga hjelp til en døende mann i 1953, og han innrømmet for henne at han hadde drept søsteren hennes. Han sa han hadde ødelagt alle beviser og dumpet kroppen hennes i et tjern, sier førstebetjent Trevor Bowles.

Søsteren er for lengst også død. Derfor anser politiet det som meget vanskelig å finne ut hvem morderen er. Det er heller ikke ambisjonen.

—Målet med våre undersøkelser er å lokalisere Emma-Alice, og gi kroppen til familien slik at de kan gi henne en anstendig begravelse, sier han, ifølge Daily Mail.