Leter etter ansvarlige etter kirkegårdsulykke

Politiet undersøker nå om noen kan holdes ansvarlig etter at fire år gamle Kristine Aasmo Halkjelsvik fra Volda døde da hun fikk ei gravstøtte over seg på Værnes kirkegård.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag ble jentas 14 år gamle søster og kusine på 11 år avhørt. Begge var søndag ettermiddag hjelpeløse øyenvitner til den tragiske hendelsen.

- De har forklart at fireåringen løp ut av bilen og at hun klatret opp på sokkelen på ei gravstøtte. Der tok hun tak rundt søylen, som løsnet. Jenta fikk dermed søylen over seg, forteller lensmannsførstebetjent Arne Henrik Ulvin ved Stjørdal lensmannskontor til NTB.

Søylen er 80 centimeter høy og om lag 100 kilo tung. Det er fortsatt uklart hvorfor den veltet over den lille jenta, og politiet jobber nå med å finne ut om noen kan holdes ansvarlig for det som skjedde.

Vanskelig jobb

- Vi anser oss nå ferdig med å kartlegge hendelsesforløpet. Nå går vi videre for å prøve å finne ut av ansvarsforholdet. Det virker ikke bare enkelt, nei, forteller Ulvin.

Den tragiske ulykka fikk umiddelbare følger i Nedre Stjørdal prestegjeld. Ansatte og frivillige begynte mandag å sette opp fysiske hindre rundt de mange obeliskene (høye søyler) som finnes på en del eldre gravsteder.

- Vi er i gang med å sette opp netting rundt samtlige obelisker. Det arbeidet vil fortsette tirsdag, forteller kirkeverge Gunn-Eli Leren, til NTB.

Pårørende frykter

Hun forteller at kirkekontoret mandag mottok flere henvendelser fra pårørende som frykter at også deres støtter er usikre.

- Vi vil nå tenke oss grundig om før vi tar nye skritt. Vi ønsker ikke å gjøre noe overilt. En kirkegård vil bestandig være et potensielt farlig sted, sier Leren.

Dødsulykken på Værnes kirkegård skjedde ved 17-tiden søndag da Kristine Aasmo Halkjelsvik var med sine foreldre, søster og kusine på kirkegården for å se til en familiegrav. Fireåringen ble sendt til St. Olavs Hospital i Trondheim etter ulykken, men skadene var så omfattende at livet ikke sto til å redde. Like over klokken 18 søndag ble hun erklært død.

(NTB(