Leter etter årsaken

De to russiske flyene tok av fra samme flyplass, og forsvant fra radaren omtrent samtidig. Kort tid etter var alle 89 om bord døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det første flyet, en Tupolev 134 fra selskapet Volga-Avia, tok av fra Domodedovo-flyplassen i Moskva klokka 21.40 lokal tid i går. Det andre flyet, en Tupolev 154 som tilhørte Sibir Airlines, lettet fra samme flyplass 40 minutter seinere.

Klokka 22.56 lokal tid forsvinner det første flyet fra radarskjermen. Tre minutter seinere forsvinner det andre.

I morgentimene i dag ble det klart at begge flyene har styrtet. Ingen av de minst 89 passasjerene og besetningsmedlemmene om bord i noen av flyene har overlevd.

Terror?

Hendelsesforløpet bak nattas flytragedier fikk i dag tidlig en russisk flysikkerhetsekspert til å helle mot terrorisme.

- Begge fly tok av fra den samme flyplassen i Moskva, og forsvant fra radarskjermer omtrent samtidig. Dette peker i retning av terroristangrep som var planlagt på forhånd, sa han til det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Sikkerhetseksperten vil kun snakke under anonymitet, og avventer resultater fra en nedsatt granskningskommisjon. President Vladimir Putin har bedt den russiske sikkerhetstjenesten FSB - KGBs arvtaker - om å etterforske saken. De pleier bare å bli koblet inn dersom omstendighetene er mistenkelige.

Over 2000 mennesker finkjemmer i øyeblikket de store områdene der flyene styrtet, mens etterforskere undersøker flyplassen.

De sorte boksene fra begge fly er funnet. Disse er fraktet til Moskva for nærmere analyse, og det er ennå uvisst hva som forårsaket flystyrtene.

Nyhetsbyrået ITAR-Tass siterer FSB-kilder på at det så langt ikke er funnet noen tegn til terrorisme på stedene der de to flyene krasjet i bakken. FSB melder i formiddag at det kan ha blitt begått brudd på luftfartsregler i forkant av flystyrtene, men holder alle muligheter åpne. Andre mulige årsaker de gransker er teknisk svikt, bruk av dårlig drivstoff, brudd på regelverk i forbindelse med påfyll av drivstoff, og pilotfeil.

Ingen av etterforskerne vil imidlertid avfeie teorien om terroaksjoner. Det vil heller ikke russiske myndigheter.

- Vi skal sjekke om dette dreier seg om terrorisme, sa Russlands FN-ambassadør Andrey Denisov i dag tidlig.

- Kapreralarm

Det første flyet styrtet i Tula-regionen, 18 mil sør for Moskva. Vitner sier de hørte minst tre eksplosjoner fra flyet før det traff bakken, men det skal ikke ha vært meldt om problemer før ulykken. Funn av vrakdeler over et stort område støtter opplysningene om at flyet eksploderte i lufta.

Tupolev 154-flyet styrtet nær Rostov, omtrent 97 mil sør for Moskva. Letemannskapene observerte først en brann i området, og fant flyvraket rett etter klokka seks i dag tidlig.

En nødmelding fra dette flyet ble sendt ut like før det forsvant fra radarskjermen.

Ifølge Interfax' kilder skal dette ha vært en kapreralarm, og en flygeleder skal ha ringt politiet og sagt at det pågikk et angrep mot flyets besetning.

Det er foreløpig ikke bekreftet fra uavhengig hold om alarmen som ble utløst gjaldt kapring, eller om det gjaldt tekniske problemer med flyet, melder CNN.

Skjerpet sikkerhet

Kontrollrutinene ved russiske flyplasser er generelt gode, på grunn av frykten for tsjetsjenske terrorister.

Etter nattas flystyrt har imidlertid alle russiske flyplasser skjerpet sikkerheten ytterligere, inntil det blir klart om dette var et nærmest utrolig sammentreff, eller om det virkelig dreier seg om en terroraksjon.

I USA blir utviklingen i Russland overvåket nøye.

- Vi er bekymret over nyhetene. Vi følger situasjonen, og prøver å finne fakta, sier en talsmann for innenriksdepartementet i USA.

- Dersom det bare hadde vært ett fly, ville man sett etter en eller annen form for maskinproblemer. Men når to fly går ned så nært hverandre, er det fryktelig mistenkelig, sier Peter Goelz, som tidligere har ledet det amerikanske Luftfartstilsynet, til CNN.

De russiske flyulykkene skjer bare dager før presidentvalget i utbryterrepublikken Tsjetsjenia. Ingen har åpent anklaget tsjetsjenske opprørere for å stå bak, men det er bare ei uke siden de lovet angrep mot russiske interesser.

I formiddag gikk imidlertid en talsmann for opprørerne, Akhmed Zakayev, ut på russisk radio og avviste at tsjetsjenerne under ledelse av Aslan Maskhadov hadde noe som helst å gjøre med flystyrtene.

Det skal ikke ha vært utenlandske statsborgere om bord i noen av flyene.

(Kilder: Interfax, ITAR-Tass, AP, CNN, Reuters, NTB)

INGEN OVERLEVDE: Det første flyet som forsvant fra radaren, et Tupolev 134 fra selskapet Volga-Avia, lettet klokka 21.40 lokal tid i går. Flyet skulle fra Domodedovo-flyplassen i Moskva til Vologograd. Dit kom det aldri.
TUPOLEV 134: Det var et passasjerfly av denne typen som først forsvant fra radarskjermen seint i går kveld.
SKJERPET SIKKERHET: Russiske flyplasser har trappet opp sikkerheten, inntil etterforskningen viser om nattas tragedier er utrolige sammenfall eller terrorangrep.
FANT VRAKET I DAG TIDLIG: Vrakdeler fra det andre flyet - en Tupolev 154 på vei fra Moskva til det populære feriestedet Sitsji ved Svartehavet - ble funnet i Rostov-regionen i morgentimene i dag.
FLYTRAGEDIE: Bergingsmannskaper bærer bort løsrevne flyseter og andre vrakdeler fra det styrtede Tupolev 134-flyet.
TUPOLEV 154: Tre minutter seinere forsvant et fly av denne typen fra radarskjermen. Kort tid seinere lå begge flyene knust mot bakken.