SØKER: Onsdag gjennomførte Kripos et systematisk søk etter elektronikse gjenstander med hjelp av det avanserte radarsystemet RECCO. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SØKER: Onsdag gjennomførte Kripos et systematisk søk etter elektronikse gjenstander med hjelp av det avanserte radarsystemet RECCO. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Leter etter bevis på om Breivik filmet massakren

Spesialetterforskere tilbake på Utøya i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UTVIKA (Dagbladet): I går var politiets eksperter på Utøya. Med spesialutstyr finkjemmet de øya etter elektroniske gjenstander.

- Jeg kan bekrefte at vi har et siste gjennomsøk på øya etter elektroniske enheter. Vi bruker en type utstyr som kan finne ting som ligger skjult, sier informasjonsmedarbeider Roar Hanssen ved Oslo politidistrikt.

Politiadvokat Christian Hatlo bekrefter også overfor Dagbladet at det ble gjort søk på Utøya, for å se om Breivik hadde med et kamera.

- Det er noe vi ønsker å finne ut av, sier Hatlo.

Breivik nekter Vitner har forklart at Breivik hadde med seg et videokamera på Utøya, og at han filmet drapsraidet. Breivik har selv, i det såkalte manifestet, beskrevet viktigheten av å dokumentere angrepet, men han har i avhør nektet for å ha filmet under massakren.

- Behring Breivik har i avhør avkreftet at han filmet, har politiadvokat Hatlo sagt.

Dagbladet er kjent med at politiets eksperter også lette etter Breiviks eventuelle telefon. Breivik har i avhør forklart at han ringte
alarmsentralen flere ganger fra Utøya med en telefon som han fant i en kiosk.

- Vi fant en telefon på Breivik, men denne er ikke registret på ham. Vi har ikke funnet noen telefon som er registret på ham, sier Hatlo.

Avansert utstyr Fire eksperter fra Rogaland politidistrikt, ti uniformerte politibetjenter fra Oslo politidistrikt samt mannskap fra Langfjella Alpine redningsgruppe bisto Kripos i det omfattende søket på Utøya i går.

Leteaksjonen ble gjennomført med bruk av det sofistikerte radarsystemet «RECCO», et hjelpemiddel som også brukes for å finne  overlevende etter snøras. Den gule boksen er på størrelse med en liten bærbar PC og kan oppdage både mobiltelefoner og kameraer.

Både Kripos, politifolkene fra Rogaland og redningsgruppa hadde med seg merkeflagg for å kunne systematisere søket på Utøya som har et areal på 120 dekar. Det er uvisst hvor lang tid den sammensatte gruppa av letemannskap kommer til på bruke på søket, men mye utstyr, mat og drikke ble båret om bord i «MS Torbjørn», noe som kan tyde på at søketeamet regner med å bli på øya en stund.

Ingen søketeamets medlemmer kunne uttale seg til Dagbladet, men det ble bekreftet at oppdraget var å finne elektroniske gjenstander.

Nytt våpenbeslag Politiet bekreftet også i går at de har beslaglagt enda et våpen som tilhørte Anders Behring Breiviks våpen, skriver Bergens Tidende.

RECCO: Brukes også under søk etter snøras. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
RECCO: Brukes også under søk etter snøras. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Jeg kan bekrefte at vi har kontroll på det tredje våpenet Breivik har tillatelse til, sier informasjonsmedarbeider Roar Hanssen.

32-åringen hadde med seg to våpen under massakren på Utøya 22. juli — en 9-millimeters Glock-pistol og ei halvautomatisk Ruger
M14-rifle. I tillegg er han registrert med våpentillatelse for ei hagle.

Politiet vil ikke forteller hvor hagla ble beslaglagt. Breivik har de siste åra bodd hos sin mor i Oslo, men meldte kort tid før terroraksjonen
flytting til gården han leier på Åsta i Hedmark.

Prøvesprengning Politiet bekrefter også at Breivik har utført minst en prøvesprengning før terrorangrepene. Politiadvokat Hatlo sier til Dagbladet at det
er gjort funn i nærheten av gården Breivik leide på Åsta.

- Det stemmer at vi har gjort funn i denne forbindelse. Datoen for en prøvesprengning vet vi ikke, sier Hatlo.

Breivik leide gården for å lage terrorbomba, forklarer han i sitt såkalte manifest. Ifølge manifestet var bomba han brukte i  regjeringskvartalet 950 kilo.

- Våre eksperter har foreløpig konkludert med at dette kan stemme, sier Hatlo.

TOK FERGA: Omkring ti tjenestemenn deltok i søket. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
TOK FERGA: Omkring ti tjenestemenn deltok i søket. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer