Leter etter Clementina

Hjelpearbeider kidnappet i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Italienske Clementina Cantoni (32) jobbet for å hjelpe afghanske kvinner og barn. Nå er Care-hjelpearbeideren selv kidnappet og savnet i det krigsherjede landet.

Hjalp afghanske kvinner

Kidnappingen skjedde i Kabul i går. Cantoni ble dratt ut av sin egen bil og inn i en annen bil av fire menn. Deretter ble hun kjørt fra stedet.

De fire var bevæpnet med kalasjnikover og slo inn ruta på 32-åringens bil før de tvang henne med seg, ifølge Care International.

Sikkerhetsstyrker leter nå etter den unge kvinnen.


Kvinnen har jobbet med hjelpearbeid i ti år, og de siste tre årene har hun vært i Afghanistan. Nå ledet hun et prosjekt for å hjelpe afghanske kvinner etter de store omveltningene etter Talibans fall. Prosjektet sørger for mat og praktisk hjelp til 11 000 krigsenker og barna deres. Målet er at kvinnene skal klare å forsørge seg og barna sine selv.

Ifølge BBC er Clementina Cantoni en velkjent skikkelse i det afghanske nærmiljøet.

Brukes i et spill

HJALP BARNA: Nå er Clementina Cantoni (32) savnet. Foto: SCANPIX
HJALP BARNA: Nå er Clementina Cantoni (32) savnet. Foto: SCANPIX Vis mer

Likevel er hun blitt offer for afghanske banditter: I Kabul antydes det at Cantoni er kidnappet av en kriminell gjeng som vil bruke henne pressmiddel mot myndighetene. Målet skal være å få løslatt et fenglset gjengmedlem.

Det spekuleres også i om den italienske hjelpearbeideren skal brukes som brikke i et politisk spill for å svekke og destabilisere president Hamid Karzai.

I fjor ble den britiske hjelpearbeideren Margareth Hassan kidnappet i Irak. Hassan hadde jobbet for Care i 30 år og var gift med en iraker. En video som viste den kidnappede kvinnen ble sendt til den arabiske tv-kanalen Al Jazeera.

Hassan er ikke kommet til rette og antas å være myrdet.

Italienske myndigheter har tidligere vist handlekraft da en italiensk journalist ble kidnappet i Irak. Giuliana Sgrena ble løslatt med hjelp fra italiensk etterretning, men da bilen med det frigitte gisselet var på vei mot flyplassen, ble den beskutt av amerikanske soldater. Etterretningsagenten Nicola Calipari ble drept i skyteepisoden.

USA og Italia er enda ikke blitt enige om hva som gikk galt, og episoden har vært en belastning for samarbeidet mellom de to landene.

RESPEKTERT: Et udatert bilde som viser Clementina Cantoni sammen med afghanske menn.