Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Leter etter døde med motorsag og stokker

Pasienter på sykehus har levd på frosne nudler siden fredag.

 I PRESENNING:  Japanske redningsarbeidere  bærer bort et tsunamioffer fra kystbyen Otsuchi i dag. FOTO: DAMIR SAGOLJ, REUTERS/SCANPIX.
I PRESENNING: Japanske redningsarbeidere bærer bort et tsunamioffer fra kystbyen Otsuchi i dag. FOTO: DAMIR SAGOLJ, REUTERS/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Redningsmannskaper bruker motorsager og lange stokker for å lokalisere og grave fram døde mennesker i ruinhaugene i de tsunamirammede byene på Japans østkyst.

De prøver å bli ferdig med jobben for å unnslippe radioaktivt nedfall, skriver nyhetsbyrået AP.

Flere millioner mennesker går mot sin fjerde natt uten nye forsyninger av mat, vann, strøm eller annen oppvarming. Mange bor nordøst i Japan med nattemperaturer ned mot null.

En talsmann for det hardt rammede Iwate-distriktet, Hajime Sato, fortalte i dag at hans distrikt har gått tomme for både kister og likposer. De har varslet sentrale myndigheter og ber dem få tak i mer begravelsesutstyr fra utlandet.

Mangelen på mat og vann er verst. Bare 10 prosent av normale forsyninger når fram til Iwate.

I morgentimene lokal tid mandag fant letemannskaper om lag 2 000 døde mennesker på to strender et stykke utenfor storbyen Sendai, som er hovedbyen i et av de hardest rammede distriktene - Miyagi.

Har gravd fram 785 Midt på dagen mandag var 785 av disse likene gravd fram, opplyser en lokal politimann til nyhetsbyrået Kyodo.

 EVAKUERES:  En kvinnelig pasient i rullestol blir evakuert fra sykehuset i den hardt rammede kystbyen Otsuchi. FOTO: KYODO/AP/SCANPIX.
EVAKUERES: En kvinnelig pasient i rullestol blir evakuert fra sykehuset i den hardt rammede kystbyen Otsuchi. FOTO: KYODO/AP/SCANPIX. Vis mer

Inne i byen Sendai holder brannmenn på å grave fram mellom 200 og 300 døde mennesker som skal være lokalisert.

Ifølge det store japanske byrået er det fortsatt stor usikkerhet om hvor mange dødsofre jordskjelvet og tsunamien sist fredag har krevd.

Myndighetenes siste tall har kommet over 5 000 i løpet, men da er ennå ikke 8 500 innbyggere med adresse i den lille byen Otsuchi. De er foreløpig bare registert som «savnet» etter at flodbølgen ødela hele byen uten å etterlate seg livstegn.

Der er foreløpig om lag 1 500 funnet døde, mens resten altså «bare» er savnet.

- Minst 10 000 bare her Politisjefen i Miyagi-distriktet tror dødstallene kan være langt høyere enn de sentrale myndighetene anslår.

- Det er minst 10 000 døde bare her i distriktet med 2,3 millioner innbyggere totalt, sier politisjefen ifølge AP.

Hele Japan med 126 millioner innbyggere merker hvordan skjelvene og flodbølgen har blokkert mulighetene for å få distribuert drikkevann og mat.

 FUNNET I LIVE:  Et tsunamioffer - en eldre mann - er funnet i live og blir båret inn på Røde Kors-sykehuset i Ishinomaki. FOTO: KYODO/AP/SCANPIX.
FUNNET I LIVE: Et tsunamioffer - en eldre mann - er funnet i live og blir båret inn på Røde Kors-sykehuset i Ishinomaki. FOTO: KYODO/AP/SCANPIX. Vis mer

AP har besøkt sykehuset Senen General Hospitali i Takajo utenfor Sendai med 120 pasienter, de fleste eldre.

- Det er ikke noe mat her, sier en eldre mann og gråter.

Sykehuset forsyninger i 1. etasje ble ødelagt av flodbølgen fredag, og først i dag fikk sykehuset en beskjeden forsyning med ris.

Frosne nudler De første dagene har ansatte og pasienter overlevd på nudler og grønnsaker fra en fryseboks som ikke ble ødelagt av tsunamien.

Både vanntilførsel og kloakk har vært blokkert siden fredag, og badene og toalettene på sykehuset lukter deretter.

 LEITESTOKKER:  Japanske redningsmannskaper i Otsuchi stikker i ruinene med stokker for å peile inn flere døde mens de bære likposer. FOTO: DAMIR SAGOLJ, REUTERS/SCANPIX.
LEITESTOKKER: Japanske redningsmannskaper i Otsuchi stikker i ruinene med stokker for å peile inn flere døde mens de bære likposer. FOTO: DAMIR SAGOLJ, REUTERS/SCANPIX. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling