Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Leter etter E.coli i flere matvarer

- Utbruddet er alvorlig, sier Helseministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I ettermiddag innkalte helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad til en redegjørelse om E.coli etter at en fire år gammel gutt døde av nyresvikt i går, og et nytt tilfelle ble lagt inn på sykehus i går kveld.

Det nye tilfellet dreier seg om et halvannet år gammelt barn, og er sannsynligvis smittet etter at Gilde kalte tilbake partiet av kjøttdeig Folkehelseinstituttet mener er smittekilden. Derfor er helsemyndighetene også svært bekymret for det de karakteriserer som et alvorlig utbrudd.

Dypeste medfølelse

Både Brustad og direktør for Folkehelseinstituttet, Geir Stene-Larsen, uttrykte sin dypeste medfølelse med familiene til dem som nå er rammet av smitten. I alt er ni barn smittet.

- Maten i Norge skal være trygg, og derfor intensiverer vi nå arbeidet med å finne smittekilden. Dette er et alvorlig utbrudd, sier Brustad.

Problemet er at det ofte er svært vanskelig å påvise hva som er smittekilden. Derfor holder Folkehelseinstituttet fast på at den mest sannsynlige smittekilden er kjøttdeig fra Gilde, med produksjonsnummer 103.

- Vi er fortsatt av den oppfatning at kjøttdeig fra Gilde er smittekilden. Det er ingen endring på det nå, sier Stene-Larsen. Til tross for dette har instituttet altså ikke klart å finne E.coli-bakterien i det massive partiet med kjøttdeig Gilde har kalt tilbake.

- Det er som å lete etter nåla i høystakken. Det kan være at det bare er små lommer av smitte i deler av kjøttdeigen, så det er ikke sikkert vi klarer å påvise smitten, sier Stene-Larsen.

Vask hendene

Stene-Larsen kan ikke utelukke at det blir enda flere smittede framover, til tross for at det de anser som smittekilden er borte fra markedet. Om folk har kjøttdeig i fryseren, for eksempel, kan det fortsatt være fare for flere smittede.

- Bakteriene overlever utmerket godt frysing, men steking og koking tåler de ikke, sier han.

Gjennomstekt eller gjennomkokt kjøttdeig er altså ikke smittefarlig, men vel så viktig er det å holde kjøkkenet rent i forbindelse med matlaging.

- Vi gjentar hygienerådene som har vært her fra gammelt av. Vask hendene etter toalettbesøk, vask hendene før matlaging, og ikke bruk samme kniv til kjøtt som du bruker til andre matvarer, oppfordrer folkehelsedirektøren.

Må sjekke andre matvarer

- Kan det være andre smittekilder enn kjøttdeig?

- Kjøttdeig er den aller vanligste smittekilden. Men også melkeprodukter, vann, og salat kan være smittekilder, selv om det er veldig sjelden her i landet, sier Stene-Larsen.

Samtidig innrømmer han at Folkehelseinstituttet ikke vet om deler av kjøttdeigen de mistenker for å være smittekilden kan være brukt i andre matvarer, som for eksempel halvfabrikata.

- Det har vi ikke oversikt over, sier Stene-Larsen.

- Betyr det at infisert kjøttdeig kan være i frossenpizzaer for eksempel?

- Det er blant de steinene som nå må snus, om det har gått kjøttdeig andre veier enn det vi har kjent til nå. Men det blir Mattilsynet som skal se på det, sier Stene-Larsen til Dagbladet.no.

- Alle som jobber med dette, jobber døgnet rundt for å få stoppet dette utbruddet, forsikrer helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad.

SNUR ALLE STEINER: Direktøren i Folkehelseinstituttet, Geir Stene-Larsen, må utvide søket etter E.coli-smittekilden.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling