Leter etter flere gjerningsmenn i Pakistan

Politiet tror en konspirasjon ligger bak drapet på Bo Brekke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Pakistan tror flere personer sto bak drapet på frelsesoffiser Bo Brekke. Nå jakter de på flere gjerningsmenn.

- En konspirasjon ligger bak drapet på frelsesarmésoldaten Bo Brekke, sier sjefetterforsker Ahsan Younis i Lahore til Nettavisen.

En mann er pågrepet i saken. Han er ikke formelt siktet, men sitter i avhør hos politiet.

- Han har ikke innrømmet noe foreløpig. Vi har heller ikke funnet drapsvåpenet ennå. Noen har hjulpet gjerningsmannen med å skaffe til veie og senere skjule våpenet, sier Younis.

Etterforskeren opplyser at politiet mener det ligger en eiendomstvist til grunn for drapet. Brekke skal også ha jobbet med å rydde opp i korrupsjonsanklager ved Frelsesarmeens hovedkontor i Pakistan.

Den mistenkte gjerningsmannen har vært suspendert fra stillingen som nestleder i Frelsesarmeen på grunn av mistanker om underslag.
Minnestund
Det tragiske dødsfallet ble markert med en egen seremoni av de ansatte i Frelsesarmeen i Oslo tidligere i dag.

- Vi hadde en minnehøytidelighet i dag morges, og det er også lagt ut kondolanseprotokoll i hovedkvarteret, sier informasjonsansvarlig i Frelsesarmeen, Ann Hege Skogly til NRK.

Drapet skjedde mellom klokken 18 og 18.15 pakistansk tid torsdag, men ambassaden ble ikke varslet før natt til fredag.

- Ambassaden har jobbet med saken i hele natt og vi kan bekrefte at han er skutt. Vi har en politisendemann i Lahore som følger saken opp mot lokalt politi. Det samme gjør den norske ambassaden, sier kommunikasjonsrådgiver Anders Rikter i UD til NTB.


Ett år i Pakistan
Brekke har vært oberst i Frelsesarmeen siden 1980. Han var utdannet ved Frelsesarmeens offisersskole i London, og har tjenestegjort i Norge, Danmark og Sri Lanka.

- Vi kjenner ham gjennom det arbeidet som Frelsesarmeen gjør her, et arbeid som i det vesentlige er sosialt og humanitært. Det er også flere her ved ambassaden som har truffet ham og vært i kontakt med ham. Men han hadde bare vært her et års tid da han dessverre ble drept i går, sier Aud Marit Wiig.

Bo Brekke har tidligere ledet arbeidet i Bangladesh og Nord-Skottland og var deretter nestkommanderende i Frelsesarmeens Øst-Europa-territorium før han i fjor høst ble beordret til tjeneste i Pakistan.


Bistår familien
Brekke etterlater seg kone og to sønner. Kona var også stasjonert i Pakistan i regi av Frelsesarmeen.

UD og ambassaden i Islamabad vil nå bistå familien med praktiske ting, som for eksempel hjemsending av Brekke. Ambassaden har allerede tatt seg av kontakten med Frelsesarmeen lokalt.

- Vår oppgave fremover er delvis å bistå familien med de praktiske og formelle prosedyrene som man må gjennom i slike tilfeller. Vi følger også med på etterforskningen og fremdriften i den, sier ambassadør Aud Marit Wiig.


- Varm og kreativ
Leder av Frelsesarmeen i Norge, Island og Færøyene, kommandør Carl Lydholm, sier det er med sorg og bestyrtelse at Frelsesarmeen i Norge mottok budskapet om drapet.

- Han var en engasjert frelsesoffiser som overbeviste om sitt kall til tjeneste, og ikke vek tilbake for vanskelige oppgaver, skriver Lydholm på Frelsesarmeens nettside.

- At han nøt internasjonal anerkjennelse innenfor Frelsesarmeens verden, ble understreket ved at han tidlig i sin tjeneste ble gitt betydelig ansvar på Sri Lanka, i Bangladesh, i Russland, og nå sist var leder av en stor Frelsesarmé i Pakistan. Bo Brekke var kreativ og varmt engasjert i arbeidet for sine medmennesker, mener Lydholm.

(NTB)

DREPT: Arkivbilde av den norske Frelsesarmé-offiseren Bo Brekke som torsdag ble skutt og drept i Pakistan.