Leter etter gull verdt 1 milliard

For 140 år siden sank et skip fylt med gull. Nå har de funnet skipsklokka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenfor kysten av Georgia på USAs østkyst har skattejegerne funnet en skipsklokke. Bronseklokka har inskripsjonen SSEE.

Leter etter en milliard

For 140 år siden sank dampbåten S.S. Republic. Skipet førte gull, i dag vil det være verdt omkring 180 millioner dollar, over en millard norske kroner. For lasten har aldri blitt funnet.

Opprinnelig het skipet S.S. Tennessee, og man antar klokka ha hatt originalnavnet på seg. Resten av inskripsjonen på klokka kommer ikke til syne før det Florida-baserte firmaet som fant klokka får renset den. Klokka ble funnet nær baugen på båten.

Ser hjulet

Firmaet Odyssey Marine Exploration, Inc varslet i august at de trodde de hadde funnet båten, som sank under en orkan 25. oktober 1865 utenfor Savannah i Georgia. Den skal ha hatt en last på mer enn 20 000 gullmynter. Disse skulle brukes til å betale gjenoppbygging i sør etter borgerkrigen.

Selskapets undervannsrobot fant vraket 520 meter under vann, omkring 16 mil sørøst for Savannah. På styrbord side er skovlhjulet synlig, men det er delvis begravet i sediment og vrakstedet er fyllt med flasker og personlige eiendeler.

Henrykt

Den toetasjes, 64 meter høye skipet var i rute mellom New York og New Orleans da det sank. Gullmyntene var på den tida verdt 400 000 dollar. Selskapet som nå leter etter skatten har fått en myntekspert til å regne ut dagens verdi, og den ligger angivelig på mellom 120 og 180 millioner dollar.

Odyssey begynte arbeidet på vraket tidlig denne måneden. De bruker et fjernstyrt kjøretøy under vann.

- Detaljerte undersøkelser på stedet har startet, og vi er simpelthen henrykt over mengdene med vel bevarte gjenstandene som ligger der, sier Odysseys Greg Stemm i en pressemelding på selskapets nettsider.

Republic ble sjøsatt som S.S. Tennessee i august 1853. Under borgerkrigen fungerte den som blokadebryter for konføderasjonstilhengerne. Investorer kjøpte senere skipet, ga det nytt navn og satte det i rute mellom New York og New Orleans.

KAN SKJULE EN MILLARD KRONER:</B> 20 000 gullmynter ligger kanskje under her.
SLIK SÅ DEN UT: </B> S.S Republic sank under under en orkan 25. oktober 1865 utenfor Savannah i Georgia. Siden har skatten vært savnet.
SPENNENDE SKIPSKLOKKE:</B> Inskripsjonen SSEE kan tydelig ses.
UNDER VANN:</B> skovlhjulet er synlig. Bildene er tatt av undervannsfartøyet til skattejegerne. Det styrer de med fjernkontroll.
VEL BEVART:</B> Arkeologene er henrykt over hvor godt bevart mange av tingene er under vann.