Leter etter gullgryta i Norge

- Jeg vil unnskylde for at vi rumenere lager så mye problemer for dere nordmenn. Men vi som tigger er ikke tyver. Vi er bare fattige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De skrangler med kronestykker i pappkrusene sine, spiller ivrig på sine skeive trekkspill, og blir stadig avslørt i media som naskere og innbruddstyver.

Debatten om de rumenske tiggerne som har inntatt Norge ser ut til å bli en het sak i valgkampen. Mandag gikk Siv Jensen ut og krevde at kommunene får forby tigging.

Dagbladet har denne uka fulgt tiggerne i Oslo, fra tidlig morgen til sein kveld.

- Jeg vil unnskylde for at vi rumenere lager så mye problemer for dere nordmenn. Men vi som tigger er ikke tyver. Vi er bare fattige, sier Calin Lenuta (42).

Mindre enn før
Kvinnen sitter på en papplate ved ei bru på Grønland i Oslo. Klokka nærmer seg 22 tirsdag kveld, og sammen med 10-12 andre har hun slått seg til ro for kvelden. Hun har sittet på Karl Johans gate og tigget hele dagen. Utbyttet er dårlig.

Da rumenerne for alvor begynte å komme til Norge for 3-4 år siden, kunne de regne med flere hundre kroner i koppen i løpet av en dag.

Nå er Calin Lenuta heldig hvis hun greier 50-60 kroner.

SPILLER PÅ FLERE TANGENTER: - Jeg kan ikke dra før jeg har samlet penger til billetten, sier Vasile (52). Han er i Norge sammen med kona Maria (t.v.) og sin 14 år gamle sø nn. Sønnen er bare «på ferie», forteller Vasile, men også 14-åringen står på Aker Brygge og spiller trekkspill på dagtid. I midten står Lenuta (50). Foto: Tomm W. Christiansen
SPILLER PÅ FLERE TANGENTER: - Jeg kan ikke dra før jeg har samlet penger til billetten, sier Vasile (52). Han er i Norge sammen med kona Maria (t.v.) og sin 14 år gamle sø nn. Sønnen er bare «på ferie», forteller Vasile, men også 14-åringen står på Aker Brygge og spiller trekkspill på dagtid. I midten står Lenuta (50). Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer

- Jeg er likevel veldig takknemlig. Ved hjelp av disse pengene, har mine to barn fullført eksamenene sine hjemme i Romania. Det hadde aldri gått hvis ikke jeg hadde dratt til Norge, hevder Lenuta.

Stygg statistikk
Men velviljen for de rumenske tiggerne, som stort sett er av romfolket, er ikke stor i Norge om dagen.

• 80 prosent av de pågrepne for vinningskriminalitet i Oslo siden mai, har vært rumenske statsborgere.
• Flere av landets politidistrikter har gått ut og bedt folk om ikke å gi rumenske tiggere penger.
• Rumenere topper verstinglista over nasjonaliteter som ikke betaler trafikkbøtene sine i Norge.
• I 2007 ble 85 rumenere tvangsreturnert fra Norge. I fjor steg tallet til 122. Trenden er fortsatt økning.

- Politiet har ingen dekning for å si at alle rumenske tiggere er kriminelle. Men vi påpeker at vi har pågrepet og dømt flere personer som
har drevet med både tigging og vinningskriminalitet, sier Geir Ellefsen, som leder politiets operative spesialenhet som er satt inn i kampen mot vinningskriminaliteten.

Fortvilt og flau
Rumenere står bak 80 prosent av sakene gruppa har avdekket siden mai.

- Vi må være såpass ærlige og si at 80 prosent er et særdeleshøyt tall. Dette er en kjempestor utfordring for politiet, både i Oslo og i resten av landet, sier Ellefsen til Dagbladet.

NATT: Rumenerne sover under bruer, ved T-banestasjoner, i parker, på gravlunder og i rundkjøringer. Foto: Tomm W. Christiansen
NATT: Rumenerne sover under bruer, ved T-banestasjoner, i parker, på gravlunder og i rundkjøringer. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer

Han advarer likevel mot å stigmatisere alle rumenere.

- Mange rumenere som bor i Norge har ringt meg og vært fortvilet og flaue på vegne av sine landsmenn, sier Ellefsen.

Ved papplatene på Grønland har tiggerne fått besøk. To syklende politibetjenter står litt rådville og vurderer situasjonen. Rumenerne skuler bort på dem. De vet hva som venter.

- No camping here. OK? sier den ene politimannen.

- Yes, yes, sier rumenerne, og nikker.

Politiet sykler videre. Mediefokuset på at Oslo har blitt en campingplass for sigøynere, har blitt lagt merke til hos ordensmakten.

- I går natt jaget de oss tre ganger, sier Constantin (60), før han og kona tar med seg bæreposen sin og går for å prøve å legge seg et annet sted i nærheten.

SAMLER PENGER: Ifølge rumenerne Dagbladet snakket med, driver de med fire ting i Norge: Tiggnig, flaskepanting, spilling, - og tyveri. Foto: Tomm W. Christiansen
SAMLER PENGER: Ifølge rumenerne Dagbladet snakket med, driver de med fire ting i Norge: Tiggnig, flaskepanting, spilling, - og tyveri. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer

Må samle penger
Tiggerne kommer stort sett til Norge med busser fra Romania. Mange får turen til Oslo på krita, men må betale de rundt 150 euroene turen koster på vei hjem. Dermed setter mange seg i gjeld allerede før de kommer til landet, og pengene må tjenes inn før de skal hjem.

- Jeg kan ikke dra før jeg har samlet penger til billetten, sier Vasile (52).

Han er i Norge sammen med kona Maria og sin 14 år gamle sønn. Sønnen er bare «på ferie», forteller Vasile, men også 14-åringen står på Aker Brygge og spiller trekkspill på dagtid.

- Det er bra å være i Norge, sier 14 år gamle Ionut.

En rapport Kirkens Bymisjon skrev i 2007 konkluderer med at de rumenske tiggerne ikke jobber for kriminelle bakmenn, og at tiggerne og de kriminelle bandene tilhører ulike grupper.

Forsker Ada Engebrigtsen ved NOVA har skrevet doktorgrad om grupper av romfolket, og er av samme oppfatning.

- Jeg har ikke studert tiggerne i Norge, men har bodd et år i Romania med romgrupper. Tigging og kriminalitet kan ikke betraktes som samme sak. Mitt inntrykk er at tiggerne og tyvene tilhører ulike grupper, sier Engebrigtsen til Dagbladet.

Provosert av tigging
Hun mener politiet burde vise en klarere kobling mellom tiggere og kriminelle før de advarer mot å gi tiggerne penger.

- Jeg opplever at strømningene i befolkningen er blitt svært negative mot disse tiggerne. Det virker som om mange blir provosert av tiggingen, sier Engebrigtsen.

NOVA-forskeren tror ikke at problemene rundt romfolket har noen enkel løsning.

- Vi nyter godt av arbeidsinnvandringen fra Europa, og dette er en del av pakka. Det skal veldig mye til å bli kvitt tiggerne. De lever under elendige forhold i Romania også, sier hun.

Onsdag ettermiddag ringer telefonen hos Dagbladets journalist. Det er fra politiet.

- Det er en ung rumener som sier at du skal intervjue ham. Stemmer det?

Jeg bekrefter at vi har en avtale med 14-årige Ionut på Aker Brygge.

- Greit. Han spiller trekkspill så stygt at han må flytte seg. Men da kan jeg vente til dere er ferdige, sier politimannen.