Leter etter hjelp til Lene

I Oppland fylke letes det nå febrilsk etter et behandlingstilbud til 11 år gamle Lene som lider av alvorlig anoreksi. Lene veier bare 26 kilo. I morgen må hun nok en gang legges inn på sykehus for ftring fordi vekta har sunket for mye.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Vi vil gjøre hva vi kan for å skaffe Lene mer hjelp, og undersøker om det finnes institusjonstilbud som er bedre enn den hjelpen hun får i dag. Dette er en dramatisk situasjon, sier fylkeshelsesjef Jørgen Tenningås i Oppland.

Dagbladet skrev i går om Lene (11) fra Østre Toten i Oppland. Det siste året har hun vært inn og ut av sykehuset fordi vekta har blitt for lav. Her får hun livreddende næring.

Lenes øvrige behandling består utelukkende av en ukentlig psykologsamtale. 11-åringen har ikke blitt friskere i det året som har gått siden hun stanset å spise.

Første gang

Fylkeshelsesjef Tenningås legger ikke skjul på at saken er vanskelig.

- For oss i Oppland er det første gang vi har en så ung anorektiker som trenger hjelp, sier han.

I går begynte de ansvarlige i Lenes hjemfylke å ringe rundt til behandlingssentra i andre fylker for å undersøke om de kan tilby bedre hjelp til Lene.

- Det beste tilbudet er ved Statens senter for barne- og ungdomspsykiatri, men her er dessverre kapasiteten sprengt, sier fylkeshelsesjefen.

Lene og familien har fått vite at de må vente minst til august på en familieinnleggelse ved Statens senter.

- For dårlig

Pedagog Runi Børresen Gresko er ekspert på spiseforstyrrelser. Hun sier at tilbudet til barn med anoreksi er altfor dårlig i Norge.

- Behandlingen burde sentraliseres, fordi det er vanskelig å bygge opp god nok kompetanse og et bredt nok pasientgrunnlag i distriktene, sier Børresen Gresko.

- Jeg har all mulig medfølelse med Lene og foreldrene hennes. Det virker urimelig at de skal måtte leve med den livstruende sykdommen så lenge uten å få effektiv hjelp. I slike tilfeller trenger hele familien tverrfaglig behandling, sier Børresen Gresko.

Alvorlig anoreksi er en svært sjelden lidelse, som rammer under en prosent av befolkningen.

- Men ting tyder på at debutalderen synker, og det er et skremmende varsku. Kunnskapen om lidelsen er dårlig, spesielt når den rammer barn, sier Børresen Gresko.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer