Leter etter krigsforbryter i fabrikk

Serbia på sporet av Rakto Mladic.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Serbiske sikkerhetsstyrker har gjennomsøkt en fabrikk i håp om å finne den ettersøkte krigsforbryteren Ratko Mladic. Det melder BBC.

Fabrikken befinner seg vest ved byen Valjevo vest i Serbia og ble gjennomsøkt av væpnede agenter.

Mladic er etterlyst for krigsforbrytelser som fant sted under krigen på Balkan mellom 1992 og 1995. Hans sjef, Radovan Karadzic ble pågrepet i juli og venter nå på at saken hans skal komme opp for retten i Haag.

Mladic er ettersøkt av FN, blant annet for Sreberenica-massakren i 1995 som førte til at minst 7500 bosniaker ble drept. Da Karadzic ble tatt førte det raskt til spekulasjoner om at Mladic også var på vei til å bli tatt.

Jakten på ham ble trappet opp i forrige uke, melder Reuters.

- En godt planlagt politiaksjon for å ta Ratko Mladic og hjelperne hans er på gang, meldte radioen B92 i forrige uke og siterte en anonym politikilde.

Fabrikken Vujive Valjevo er en vindusfabrikk og skal være en del av Mladics nettverk.

Mladic ble sist sett i 1999. Han gjemte seg hos den serbiske hæren fram til 2002 og har senere hatt tilhold i Beograds nye bydel, skriver Reuters.

BALKANS MEST ETTERSØKTE MANN: Ratko Mladic, tidligere sjef for den bosnisk-serbiske hæren, og Karadzics tidligere nære medarbeider, har lenge stått øverst på lista over de mest ettersøkte etter krigen i Bosnia. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
BALKANS MEST ETTERSØKTE MANN: Ratko Mladic, tidligere sjef for den bosnisk-serbiske hæren, og Karadzics tidligere nære medarbeider, har lenge stått øverst på lista over de mest ettersøkte etter krigen i Bosnia. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer
Leter etter krigsforbryter i fabrikk
MARSJERTE FOR KARADZIC OG MLADIC: Flere enn 2 000 bosniaserbere deltok i en protestmarsj til støtte for folkemordtiltalte Radovan Karadzic og Ratko Mladic, rett etter at Radovan ble tatt. Serbias demokratiske parti (SDS), som i sin tid ble dannet av Karadzic, oppfordret den serbisk-ortodokse kirken til å be for hans helse.
13 ÅR PÅ FLUKT: Bosniaserbernes tidligere president Radovan Karadzic ble pågrepet 21. juli i år. Han levde i skjul under dekknavnet Dragan Dabic og jobbet med blant annet naturmedisin.